Більшість дослідників вважає, що батьківщиною
томата є Гапапагоські острови й вузька смуга вздовж тихоокеанського узбережжя
Південної Америки, що захоплює території Чилі,
Перу й Еквадору.
Перші згадування європейських ботаніків
відносяться до 1553-1554 рр., коли нідерландський ботанік Додонеус у книзі
«Історія трьох перших початків у коментарях і малюнках» дав зображення куща
томатів під назвою «пома аморис»
- яблуко кохання, а Маттіолі під
назвою «помі д’оро» - золоте яблуко - описав плоди томатів.
Індіанці, що вирощували й уживали їх у
їжу, називали цю рослину «туматль». Але в
той же час до середини XIX ст. в Америці
цю рослину вважали отруйною. Причому в 1776р. підчас боротьби Америки за
незалежність кухар Джорджа Вашингтона спробував отруїти його м ’ясом, звареним
із помідорами.
У Європі також упродовж декількох
сторіч після появи томат залишався неїстівним.
Через гарні
плоди ці рослини викликали інтерес, насамперед квітникарів. У Франції їх
називали «пом д'амур» - яблуко кохання. Крім того, плоди застосовувалися з лікувальною
метою. Тільки на початку XIX ст. томати зараховують до овочевих культур.
Надалі, разом із європейськими переселенцями, томати потрапляють в Америку, і
декоративна рослина повертається на батьківщину вже як овочева культура.
Немає коментарів:
Дописати коментар