понеділок, 10 травня 2021 р.

Цілюща картопля

       Картопля не тільки смачна, але й корисна. Білки, що містяться в ній у достатній кількості, - найцінніші з рослинних білків, оскільки мають незамінні амінокислоти й добре засвоюються. Багата вона солями калію, необхідними для  нормального функціонування серцевого м’яза.

Важко переоцінити значення картоплі як джерела вітаміну С.  Цього вітаміну в картоплі менше, ніжу деяких інших овочах,  але  оскільки  ми  їмо її  цілий  рік (картопля, як і хліб, не приїдається!), можна вважати, що саме картопля поряд із капустою є одним із головних постачальників вітаміну С.

При  правильному  готуванні  страв з картоплі в них зберігається до 80% аскорбінової кислоти.

Щоб уберегти цей вітамін від руйнування, треба опускати картоплю в киплячу воду: причому краще варити її в шкірці («у мундирі»). Якщо ж варити картоплю обчищеною, руйнується до 40% цього вітаміну.

Корисно знати, що у вареній і печеній картоплі вітамін С зберігається краще, ніж у смаженій. Повторне розігрівання страв з картоплі збільшує втрату вітаміну С.

Для здорової людини не має значення, у якому вигляді є картопля - відварена або смажена. Це - справа смаку.

Тим, хто страждає на захворювання шлунка, наприклад на хронічний гастрит, виразкову хворобу, доводиться віддавати перевагу картоплі відвареній або печеній. Печена картопля рекомендується при серцево-судинній недостатності, тому що в ній вища концентрація калію.

Немає коментарів:

Дописати коментар