Картопля не тільки смачна, але й корисна. Білки, що містяться в ній у достатній кількості, - найцінніші з рослинних білків, оскільки мають незамінні амінокислоти й добре засвоюються. Багата вона солями калію, необхідними для нормального функціонування серцевого м’яза.
Важко переоцінити значення картоплі як
джерела вітаміну С. Цього вітаміну в
картоплі менше, ніжу деяких інших овочах, але
оскільки ми їмо її
цілий рік (картопля, як і хліб, не
приїдається!), можна вважати, що саме картопля поряд із капустою є одним із
головних постачальників вітаміну С.
При правильному
готуванні страв з картоплі в них
зберігається до 80% аскорбінової кислоти.
Щоб уберегти цей вітамін від руйнування,
треба опускати картоплю в киплячу воду: причому краще варити її в шкірці («у
мундирі»). Якщо ж варити картоплю обчищеною, руйнується до 40% цього вітаміну.
Корисно знати, що у
вареній і печеній картоплі вітамін С зберігається краще, ніж у смаженій.
Повторне розігрівання страв з картоплі збільшує втрату вітаміну С.
Для здорової людини не має значення, у якому вигляді є картопля - відварена або смажена. Це - справа смаку.
Тим, хто страждає на захворювання шлунка, наприклад на хронічний гастрит, виразкову хворобу, доводиться віддавати перевагу картоплі відвареній або печеній. Печена картопля рекомендується при серцево-судинній недостатності, тому що в ній вища концентрація калію.
Немає коментарів:
Дописати коментар