вівторок, 4 травня 2021 р.

Верхівкова гнилизна плодів

 

Бактеріальна хвороба. Розвивається в спекотне літо при високій температурі й низькій вологості. Сильно проявляється на рослинах, ослаблених несприятливими умовами  середовища,  й  при нестачі в тканинах рослин кальцію.  На верхівці  зелених плодів  з'являються водянисті, темно-зелені, втиснені плями, які потім стають темними, сухими й твердими з явно вираженою зональністю. Плоди, уражені верхівковою гнилизною, достигають швидше від інших. Хвороба особливо сильно розвивається на плодах перших двох-трьох китиць, різко знижуючи їхню товарність. Хворі плоди загнивають.

Верхівкова гнилизна сильно вражає томати й перці, вирощувані на утеплених грядах у  парниках  і  малогабаритних плівкових укриттях, за відсутності регулярних поливів.

Умови зимівлі паразита з’ясовані недостатньо. Очевидно, збудник захворювання здатний зимувати в ґрунті на залишках рослин. Не виключена можливість поширення хвороби з насінням. До хвороби сприйнятливі всі сорти.

Заходи боротьби:

1. Обробка насіння розчином перманганату калію малинового кольору: насіння витримують у розчині протягом 30 хвилин, потім промивають і просушують.

2. Посадка томатів і перців не частіше одного разу на 3-4 роки на тому самому місці  (виключити  розміщення їх після картоплі й поруч із нею, тому що ці культури страждають від тих самих хвороб).

3.  Проведення регулярних поливів і підсипання ґрунту з мульчуванням його плівкою, щоб зберегти оптимальну вологість ґрунту (60-70%).

4. Для попередження верхівкової гнилизни  слід готувати ґрунт для томатів і перців із додаванням торфу - з метою збільшення вологоємності ґрунту.

5.  Обприскування  рослин у період сильного росту плодів розчином хлористого кальцію або кальцієвої селітри (5-10 г на 10 л води) з розрахунку 0,5 л на 10 м2 1 -2 рази на тиждень (систематичне обприскування ефективніше, ніж внесення кальцію в ґрунт).

6. Вирощування стійких сортів.

Немає коментарів:

Дописати коментар