Бактеріальна
хвороба. Розвивається в спекотне літо при високій температурі й низькій
вологості. Сильно проявляється на рослинах, ослаблених несприятливими
умовами середовища, й при
нестачі в тканинах рослин кальцію. На верхівці зелених плодів з'являються водянисті, темно-зелені, втиснені
плями, які потім стають темними, сухими й твердими з явно вираженою
зональністю. Плоди, уражені верхівковою гнилизною, достигають швидше від інших.
Хвороба особливо сильно розвивається на плодах перших двох-трьох китиць, різко
знижуючи їхню товарність. Хворі плоди загнивають.
Верхівкова
гнилизна сильно вражає томати й перці, вирощувані на утеплених грядах у парниках
і малогабаритних плівкових
укриттях, за відсутності регулярних поливів.
Умови зимівлі
паразита з’ясовані недостатньо. Очевидно, збудник захворювання здатний зимувати
в ґрунті на залишках рослин. Не виключена можливість поширення хвороби з
насінням. До хвороби сприйнятливі всі сорти.
Заходи
боротьби:
1. Обробка
насіння розчином перманганату калію малинового кольору: насіння витримують у
розчині протягом 30 хвилин, потім промивають і просушують.
2. Посадка
томатів і перців не частіше одного разу на 3-4 роки на тому самому місці (виключити
розміщення їх після картоплі й поруч із нею, тому що ці культури
страждають від тих самих хвороб).
3. Проведення регулярних поливів і підсипання
ґрунту з мульчуванням його плівкою, щоб зберегти оптимальну вологість ґрунту
(60-70%).
4. Для
попередження верхівкової гнилизни слід
готувати ґрунт для томатів і перців із додаванням торфу - з метою збільшення
вологоємності ґрунту.
5. Обприскування
рослин у період сильного росту плодів розчином хлористого кальцію або
кальцієвої селітри (5-10 г на 10 л води) з розрахунку 0,5 л на 10 м2
1 -2 рази на тиждень (систематичне обприскування ефективніше, ніж внесення
кальцію в ґрунт).
6. Вирощування
стійких сортів.
Немає коментарів:
Дописати коментар