Збудником хвороби є бактерія,
що вражає томати й перець із моменту появи сходів. Хвороба
спостерігається як у парниках,
так і на грядках.
Проявляється на всіх надземних органах
рослини: листках, черешках, стеблах і плодах. На листі утворюються чорні плями
діаметром 0,5-2 мм,
тканина навколо плям жовтіє,
на черешках і стеблах плями
подовжені, при сильному ураженні зливаються.
При зараженні в молодому віці
рослини гинуть.
Уражаються також зелені й червоні плоди. При цьому на них з’являються дрібні, опуклі,
блискучі чорні плями, іноді оточені водянистою облямівкою. Надалі вони збільшуються
й досягають в окремих випадках 5-6 мм. Особливо багато плям утворюється
в нижній частині плода, ближче до плодоніжки. На
стиглих плодах тканина під плямами злегка розм’якшується. Захворювання знижує якість
плодів і зменшує врожай.
У період вегетації бактерії переносяться
на здорові рослини дощем і вітром, із бризками води при поливах, вони проникаютьу
тканини рослин через устячка й ранки.
Джерелом інфекції служать насіння й
рослинні залишки, на яких бактерія може зберігатися до 10 років.
Заходи боротьби:
1. Чергування культур.
2. Знезаражування насіння в розчині
перманганату калію малинового кольору протягом
30
хвилин з
подальшим промиванням у холодній воді.
3. Обприскування рослину період
вегетації, починаючи з розсадного віку, бордоською сумішшю (100 г мідного купоросу з додаванням 100 г вапна на 10 л води), або хлорокисом м
іді, або полікарбацином (40 г на 10 л води),
обприскують два рази в розсадному віці.
4. Відбирання здорових плодів на насіння.
5. Збирання і знищення післязбиральних рослинних решток.
Немає коментарів:
Дописати коментар