середа, 12 травня 2021 р.

Чорна бактеріальна плямистість

 

Збудником хвороби  є бактерія,  що вражає томати й перець із моменту появи сходів.  Хвороба  спостерігається  як у парниках, так і на грядках.

Проявляється на всіх надземних органах рослини: листках, черешках, стеблах і  плодах.  На листі утворюються чорні плями діаметром  0,5-2  мм,  тканина навколо  плям  жовтіє,  на черешках  і стеблах плями подовжені, при сильному ураженні зливаються.  При  зараженні в молодому віці рослини гинуть.

Уражаються також зелені  й червоні плоди.  При цьому на них з’являються дрібні, опуклі, блискучі чорні плями, іноді оточені водянистою облямівкою. Надалі вони збільшуються й досягають в окремих випадках 5-6 мм. Особливо багато плям  утворюється  в  нижній  частині плода, ближче до плодоніжки. На стиглих плодах тканина  під плямами  злегка розм’якшується. Захворювання знижує якість плодів і зменшує врожай.

У період вегетації бактерії переносяться на здорові рослини дощем і вітром, із бризками води при поливах, вони проникаютьу тканини рослин через устячка й ранки.

Джерелом інфекції служать насіння й рослинні залишки, на яких бактерія може зберігатися до 10 років.

Заходи боротьби:

1. Чергування культур.

2. Знезаражування насіння в розчині перманганату калію малинового кольору протягом  30 хвилин  з  подальшим промиванням у холодній воді.

3. Обприскування рослину період вегетації,  починаючи  з розсадного віку, бордоською сумішшю  (100 г мідного купоросу з додаванням  100 г вапна на 10 л води), або хлорокисом м іді, або полікарбацином (40 г на  10 л  води),  обприскують два рази в розсадному віці.

4. Відбирання здорових плодів на насіння.

5. Збирання і знищення післязбиральних рослинних решток.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар