Ці рослини незвичні для багатьох городників.
А тим часом вони заслуговують на те, щ об їх вирощ ували
повсю дно протягом усього літа й навіть
узимку.
Крес-салата вже в давнину була добре відома у країнах, що прилягають до Середземного моря, а салатна гірчиця здавна користується великим попитом у Японії, Китаї, В’єтнамі й оточуючих їх країнах. Така популярність і попит пов’язані насамперед зі своєрідним гострим смаком листя цих рослин. Достатня кількість вітам іну С, каротину, рутину, солей йоду, калію, заліза, тонізую чі властивості роблять ці рослини в буквальном у значенні слова лікарськими. А якщо врахувати високу скоростиглість і холодостійкість, то за наявності захищ еного ґрунту в північних районах, а на півдні й без нього крес-салату й салатну гірчицю можна вирощувати майже цілий рік.
Розмножують ці
овочі насінням. Воно дрібне, і тому на 1
м2 висівають насіння крес-салати 0,8-1, а салатної гірчиці - 0,5-0,6
г. У
захищеному ґрунті норму висіву крес-салати збільшують до 5-6 г.
Посів проводять рядковим
способом з відстанню між
рядками для крес-салати 10-15, для салатної гірчиці - 25-30
см. Загортають насіння на глибину 1 - 1,5 см. Зрозуміло, що одержати дружні й
повні сходи при
такому неглибокому загортанні вдається
тільки при посіві в добре зволожений ґрунт.
Найбільш підходящі терміни сівби цих
культур у відкритому ґрунті - рано навесні або в другій половині літа. При
посіві наприкінці травня - в
липні в
сонячну спекотну погоду рослини швидко викидають квітконос і
втрачають товарну якість. Але все-таки влітку можна одержати зелень цих
рослин, якщо висівати їх періодично через 10-15 днів, а збирати до початку утворення
квітконоса.
При серпневому й пізнішому терміні
сівби, а також при вирощуванні в тіні дерев рослини довго не
цвітуть і не втрачають товарних якостей.
Для вирощування
крес-салати й салатної гірчиці
придатні будь-які ділянки, але перевагу слід віддавати легким, з підвищеною
родючістю ґрунтам.
Культури
ці пошкоджуються тими ж шкідниками,
що й редиска, капуста та інші споріднені
з ними рослини. Найшкідливіші у зв’язку з високою скоростиглістю крес-салати
й салатної гірчиці хрестоцвіті блішки. Отчому на ділянці
й біля неї необхідно ретельно видаляти
бур’яни, часто поливати, використовувати відлякувальні засоби. У їхньому числі
вапно-пушонка в суміші із попелом і тютюновим пилом. Ефективність обпудрювання
ґрунту в рядках цією сумішшю недостатньо висока, але в поєднанні із прийомами,
згаданими вище, дозволяє повністю виключити пошкодження рослин. Застосування
отрутохімікатів на цих культурах неприпустиме.
Використовувати в їжу й збирати крес-салату
і салатну гірчицю можна в міру відростання листків до висоти 5-10 см і більше. Зазвичай ця фаза настає через 15-25 днів
після появи сходів. Зберігаються листки після зрізання й висмикування дуже
погано. Тому збирають зазвичай
стільки, скільки необхідно для використання в їжу.
Найчастіше крес-салату і салатну гірчицю використовують для приготування салатів, бутербродів, як гарніри до м’ясних і рибних страв, а іноді й для приготування зелених щів.
Ці овочі можна вирощувати й узимку, але краще навесні на холодних підвіконнях. Для цього в ящики насипають добре просіяний родючий ґрунт шаром 6-8 см. Насіння висівають досить густо суцільним способом на глибину 0,5 см.
Немає коментарів:
Дописати коментар