четвер, 6 травня 2021 р.

Крес-салата і салатна гірчиця

 

Ці рослини незвичні для багатьох городників. А тим  часом  вони заслуговують на те, щ об їх вирощ ували повсю дно протягом  усього літа й навіть узимку.

Крес-салата вже в давнину була добре відома у країнах,  що прилягають до Середземного моря, а салатна гірчиця здавна користується  великим  попитом у  Японії, Китаї, В’єтнамі й оточуючих їх країнах. Така популярність і попит пов’язані насамперед зі своєрідним  гострим  смаком  листя цих рослин. Достатня кількість вітам іну С, каротину, рутину, солей йоду, калію, заліза, тонізую чі властивості роблять ці рослини в буквальном у значенні слова лікарськими. А якщо врахувати високу скоростиглість і холодостійкість, то за  наявності захищ еного ґрунту в північних районах, а на півдні й без нього крес-салату й  салатну гірчицю  можна вирощувати майже цілий рік.

Розмножують ці овочі насінням. Воно дрібне, і тому на 1  м2 висівають насіння крес-салати 0,8-1,  а салатної гірчиці  - 0,5-0,6  г.  У захищеному  ґрунті  норму висіву крес-салати збільшують до 5-6 г. Посів  проводять  рядковим  способом з  відстанню  між  рядками  для  крес-салати 10-15, для салатної гірчиці - 25-30 см. Загортають насіння на глибину 1 - 1,5 см. Зрозуміло, що одержати дружні й повні  сходи  при  такому  неглибокому загортанні  вдається  тільки  при  посіві в добре зволожений ґрунт.

Найбільш підходящі терміни сівби цих культур у відкритому ґрунті - рано навесні або в другій половині літа.  При  посіві наприкінці  травня  -  в липні  в  сонячну спекотну погоду рослини швидко викидають квітконос  і  втрачають товарну якість. Але все-таки влітку можна одержати зелень цих рослин, якщо висівати їх періодично через 10-15 днів, а збирати до початку утворення квітконоса.

При серпневому й пізнішому терміні сівби,  а також при  вирощуванні в тіні дерев рослини довго не цвітуть і не втрачають товарних якостей.

Для  вирощування  крес-салати  й салатної гірчиці придатні будь-які ділянки, але перевагу слід віддавати легким, з підвищеною родючістю ґрунтам.

Культури  ці  пошкоджуються тими  ж шкідниками,  що й редиска,  капуста та інші споріднені з ними рослини. Найшкідливіші у зв’язку з високою скоростиглістю  крес-салати  й  салатної  гірчиці хрестоцвіті блішки. Отчому на ділянці й біля  неї необхідно ретельно видаляти бур’яни, часто поливати, використовувати відлякувальні засоби. У їхньому числі вапно-пушонка в суміші із попелом і тютюновим пилом. Ефективність обпудрювання ґрунту в рядках цією сумішшю недостатньо висока, але в поєднанні із прийомами, згаданими вище, дозволяє повністю виключити пошкодження рослин. Застосування отрутохімікатів на цих культурах неприпустиме.

Використовувати в їжу й збирати крес-салату і салатну гірчицю можна в міру відростання листків до висоти 5-10 см і більше.  Зазвичай ця фаза настає через 15-25 днів після появи сходів. Зберігаються листки після зрізання й висмикування дуже погано. Тому збирають зазвичай  стільки,  скільки  необхідно для використання в їжу.

Найчастіше крес-салату і салатну гірчицю використовують для приготування салатів, бутербродів, як гарніри до м’ясних і рибних страв, а іноді й для приготування зелених щів.

Ці овочі можна вирощувати й узимку, але краще навесні на холодних підвіконнях. Для цього в ящики насипають добре просіяний родючий ґрунт шаром 6-8 см. Насіння висівають досить густо суцільним способом на глибину 0,5 см.

Немає коментарів:

Дописати коментар