неділя, 9 травня 2021 р.

Кавун

 

Кавун  культивується  майже на всій земній кулі в районах із сухим і жарким кліматом, особливо там, де багато світлих, сонячних днів.

Залежно від швидкості достигання, смаку, величини, форми, забарвлення й інших властивостей,  розрізняють такі сорти  столових  кавунів,  як  Медівка, Переможець, Мелітопольський.

Столові кавуни використовують найчастіше у свіжому вигляді, але їх, крім того, і солять,  подають як гарнір до м'яса й риби. Із соку кавунів роблять кавуновий мед-нардек, який застосовується в кондитерській  промисловості. З кірки кавунів готують цукати. Існує навіть призначений для цього сорт кавунів Цукатний із товстою кіркою.

У домашніх умовах цукати можна зробити  з  будь-яких кавунів. 

У насінні кавуна міститься олія, багата вітаміном й. Кавун на 89% складається з води, тому калорійність його досить невелика, але він освіжає, приємний на смак і корисний, у зв’язку з чим широко використовується  в  раціональному й лікувальному харчуванні. У ньому містяться різні цукри (причому переважає фруктоза), органічні кислоти, невелика кількість вітамінів С, групи В, каротин, а також солі калію й заліза. Присутність у кавуні фолієвої кислоти робить його досить корисним при недокрів’ї. Завдяки цукрам, що містяться в кавуні, солям калію він рекомендується при захворюваннях нирок,  серцево-судинної системи  й печінки. Має виражену сечогінну дію.

Немає коментарів:

Дописати коментар