Кавун
культивується майже на всій
земній кулі в районах із сухим і жарким кліматом, особливо там, де багато світлих,
сонячних днів.
Залежно від швидкості достигання, смаку,
величини, форми, забарвлення й інших властивостей, розрізняють такі сорти столових
кавунів, як Медівка, Переможець, Мелітопольський.
Столові кавуни використовують найчастіше
у свіжому вигляді, але їх, крім того, і солять,
подають як гарнір до м'яса й риби. Із соку кавунів роблять кавуновий
мед-нардек, який застосовується в кондитерській
промисловості. З кірки кавунів готують цукати. Існує навіть призначений
для цього сорт кавунів Цукатний із товстою кіркою.
У домашніх умовах цукати можна зробити з
будь-яких кавунів.
У насінні кавуна міститься олія, багата
вітаміном й. Кавун на 89% складається з води, тому калорійність його досить
невелика, але він освіжає, приємний на смак і корисний, у зв’язку з чим широко
використовується в раціональному й лікувальному харчуванні. У
ньому містяться різні цукри (причому переважає фруктоза), органічні кислоти,
невелика кількість вітамінів С, групи В, каротин, а також солі калію й заліза.
Присутність у кавуні фолієвої кислоти робить його досить корисним при
недокрів’ї. Завдяки цукрам, що містяться в кавуні, солям калію він
рекомендується при захворюваннях
нирок, серцево-судинної системи й печінки. Має виражену сечогінну дію.
Немає коментарів:
Дописати коментар