понеділок, 3 травня 2021 р.

Диво-гарбуз

 

До збирання гарбузів приступають перед настанням морозів, у суху погоду. Ознаками стиглості плодів є всихання и опробкування плодоніжки, добре позначений малюнок на корі і затвердіння.

Збираючи достиглі плоди, дбайливо зрізують їх із плодоніжкою, сортують за розміром і якістю. Плоди з механічними пошкодженнями й недостиглі використовують одразу, а призначені для тривалого зберігання підсушують і прогрівають на сонці протягом 8-10 днів. Якщо ночі стоять холодні, треба вкрити плоди матами або соломою. Коли надворі буде така ж температура, які в приміщенні, де гарбузи зберігатимуться, їх переносять туди.

У період зберігання гарбузи треба час  від  часу оглядати, щоб ті, які почали псуватися, використовувати в першу чергу.

До речі, чи знаєте ви, що м'якоть гарбуза містить 5-7% цукру, 5% мінеральних речовин і втричі більше, ніж помідори, провітамінуА(каротину)? Серед мінеральних речовин основне місце займають солі фосфорної кислоти. З гарбуза разом із пшоном або рисом варять солодкі каші, його запікають, використовують для приготування пюре й цукатів.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар