До збирання гарбузів приступають перед
настанням морозів, у суху погоду. Ознаками стиглості плодів є всихання и опробкування
плодоніжки, добре позначений малюнок на корі і затвердіння.
Збираючи достиглі плоди, дбайливо
зрізують їх із плодоніжкою, сортують за розміром і якістю. Плоди з механічними
пошкодженнями й недостиглі використовують одразу, а призначені для тривалого зберігання
підсушують і прогрівають на сонці протягом 8-10 днів. Якщо ночі стоять холодні,
треба вкрити плоди матами або соломою. Коли надворі буде така ж температура,
які в приміщенні, де гарбузи зберігатимуться, їх переносять
туди.
У період зберігання гарбузи треба час від часу оглядати, щоб ті, які почали псуватися, використовувати в першу чергу.
До речі, чи знаєте ви, що м'якоть гарбуза містить 5-7% цукру, 5% мінеральних речовин і втричі більше, ніж помідори, провітамінуА(каротину)? Серед мінеральних речовин основне місце займають солі фосфорної кислоти. З гарбуза разом із пшоном або рисом варять солодкі каші, його запікають, використовують для приготування пюре й цукатів.
Немає коментарів:
Дописати коментар