вівторок, 11 травня 2021 р.

Фітофтороз

 

     Найшкідливіше захворювання томата й перцю, що вражає в основному плоди. На деяких сортах фітофтороз уражає листя й стебла. На листі з'являються великі коричневі плями з ясно-зеленою облямівкою.

У вологу погоду на нижньому боці листка з'являється білий наліт, що складається з конідієносців гриба. Стебло покривається темно-коричневими смугами. Уражені тканини у вологу погоду загнивають, у суху - засихають.

Плоди інфікуються спорами гриба. На них стають помітними розпливчасті бурі тверді плями. Поступово збільшуючись у розмірі,  вони захоплюють весь плід, і він розм’якшується.

Інфекція передається з післязбиральними рештками й з посадок зараженої картоплі. Перші осередки хвороби в теплицях можуть з ’явитися через  10 днів після розвитку її на картоплі. Гриб потрапляє на рослину через щілини в покрівлі, із краплями дощу.

Поширення хвороби тісно залежить від умов навколишнього середовища. Надлишкова вологість повітря, роси й тумани, помірна температура вдень (22-240С) із похолоданням уночі до  10°С сприяють розвитку хвороби. Суха спекотна погода гальмує її появу.

Заходи боротьби:

1. Основний попереджувальний захід проти захворювання - ізоляція посадок томата й перцю від картоплі, особливо від її ранніх сортів, які сильно уражаються фітофторозом.

2. Передпосівне протруювання насіння в розчині перманганату калію малинового кольору протягом 20 хвилин з подальшим промиванням у холодній воді, просушуванням й висіванням у ящик.

3. Для підвищення стійкості до фітофторозу розсаду двічі підживити фосфорно-калійними добривами або провести позакореневе підживлення мікроелементами (сірчанокислий марганець -  4 г, сірчанокисла мідь - 2 г, борна кислота - 2 г, сірчанокислий цинк - 2 г на 10 л води).

4. Обприскування  розсади бордоською сумішшю (100 г мідного купоросу й 100 г вапна на 10 л води) за 5-6 днів до висадження розсади.

5. При висадженні розсади в ґрунтулити в лунку 0,3-0,5 л перманганату калію (2 г на 10 л води), а потім поливати ще 4 рази через кожні 10 днів по0,5л у лунку.

6. Поливати томати (навітьусуху погоду) не частіше ніж раз на тиждень і тільки теплою, нагрітою на сонці водою (у борозенки).

7. Вологість повітря в теплиці підтримувати на рівні 60-70%, застосовувати приточно-витяжну вентиляцію, а в дощову погоду підсушувати повітря за допомогою обігріву теплиць і  посиленої вентиляції.

8.  Обприскування рослин у період зав’язування плодів на другій китиці настоєм часнику через кожні 15-18 днів (до 5 разів), у міру наростання плодових китиць і листя під ними (в 10 л води розвести  1,5 г перманганату калію, сюди ж додати 1,5 склянки подрібненого часнику, перемішати, відфільтрувати й обприскати).

9. Обприскування рослин оксихо-мом -80 (до 3 разів): для приготування  робочого розчину 2 таблетки або 20 г порошку розводять у 10 л води; обприскують у безвітряну суху погоду з інтервалом 10-14 днів; витрата розчину - до 1 л на 10 м2 в умовах відкритого ґрунту і до 2 л на 10 м2 у теплицях; термін останньої обробки на відкритих ділянках - за 20 днів до збирання врожаю, у теплицях за 4 дні.

10. Збирання томатів до їхньої повної стиглості (якщо в одну з ночей термометр показав 10°С, то не можна залишати плоди на рослинах); зняті плоди необхідно опустити на 1 -2 хвилини в гарячу воду (600С) або в розчин бури (100 г на 10 л) з температурою 500С, а потім дати їм обсохнути й покласти на дозрівання при 250С.

11. Збирання  і знищення  післязбиральних рослинних решток.

12. Глибоке перекопування ґрунту після збирання врожаю.

13. Посадка стійких сортів.

Немає коментарів:

Дописати коментар