Найшкідливіше захворювання томата й перцю, що вражає в основному плоди. На деяких сортах фітофтороз уражає листя й стебла. На листі з'являються великі коричневі плями з ясно-зеленою облямівкою.
У вологу погоду на нижньому боці листка
з'являється білий наліт, що складається з конідієносців гриба. Стебло покривається
темно-коричневими смугами. Уражені тканини у вологу погоду загнивають, у суху -
засихають.
Плоди інфікуються спорами гриба. На них
стають помітними розпливчасті бурі тверді плями. Поступово збільшуючись у
розмірі, вони захоплюють весь плід, і
він розм’якшується.
Інфекція передається з післязбиральними
рештками й з посадок зараженої картоплі. Перші осередки хвороби в теплицях
можуть з ’явитися через 10 днів після розвитку
її на картоплі. Гриб потрапляє на рослину через щілини в покрівлі, із краплями
дощу.
Поширення хвороби тісно залежить від умов
навколишнього середовища. Надлишкова вологість повітря, роси й тумани, помірна
температура вдень (22-240С)
із похолоданням уночі до 10°С сприяють
розвитку хвороби. Суха спекотна погода гальмує її появу.
Заходи боротьби:
1. Основний попереджувальний захід проти
захворювання - ізоляція посадок томата й перцю від картоплі, особливо від її
ранніх сортів, які сильно уражаються фітофторозом.
2. Передпосівне протруювання насіння в
розчині перманганату калію малинового кольору протягом 20 хвилин з подальшим
промиванням у холодній воді, просушуванням й висіванням у ящик.
3. Для підвищення стійкості до
фітофторозу розсаду двічі підживити фосфорно-калійними добривами або провести
позакореневе підживлення мікроелементами (сірчанокислий марганець - 4 г, сірчанокисла мідь - 2 г, борна кислота -
2 г, сірчанокислий цинк - 2 г на 10 л води).
4. Обприскування розсади бордоською сумішшю (100 г мідного купоросу
й 100 г вапна на 10 л води) за 5-6 днів до висадження
розсади.
5. При висадженні
розсади в ґрунтулити в лунку 0,3-0,5 л перманганату калію (2 г на 10 л води), а
потім поливати ще 4
рази через кожні 10 днів по0,5л у
лунку.
6. Поливати томати (навітьусуху погоду)
не частіше ніж раз на тиждень і тільки теплою, нагрітою на сонці водою (у борозенки).
7. Вологість повітря в теплиці підтримувати
на рівні 60-70%, застосовувати приточно-витяжну вентиляцію, а в дощову погоду
підсушувати повітря за допомогою обігріву теплиць і посиленої вентиляції.
8.
Обприскування рослин у період зав’язування плодів на другій китиці настоєм
часнику через кожні 15-18 днів (до 5 разів), у міру наростання плодових китиць
і листя під ними (в 10 л води розвести 1,5 г перманганату калію, сюди ж додати 1,5
склянки подрібненого часнику, перемішати, відфільтрувати й обприскати).
9.
Обприскування рослин оксихо-мом -80
(до 3 разів): для приготування робочого
розчину 2 таблетки або 20 г порошку розводять у 10 л води; обприскують у безвітряну
суху погоду з інтервалом 10-14 днів; витрата розчину - до 1 л на 10 м2
в умовах відкритого ґрунту і до 2 л на 10 м2 у теплицях; термін останньої
обробки на відкритих ділянках - за 20 днів до збирання врожаю, у теплицях за 4 дні.
10. Збирання томатів до їхньої повної
стиглості (якщо в одну з ночей термометр показав 10°С, то не можна залишати плоди
на рослинах); зняті плоди необхідно опустити на 1 -2 хвилини в гарячу воду (600С) або в розчин бури (100 г на 10
л) з температурою 500С,
а потім дати їм обсохнути й покласти на дозрівання при 250С.
11. Збирання і знищення
післязбиральних рослинних решток.
12. Глибоке перекопування ґрунту після збирання врожаю.
13. Посадка стійких сортів.
Немає коментарів:
Дописати коментар