пʼятниця, 22 квітня 2022 р.

Яка різниця між фруктами та овочами?

      


     У  повсякденному  житті  для приготування  їжі  люди  використовують  фрукти  та  овочі,  при цьому навіть не завжди  й замислюються, які між ними принципові відмінності.  Тим  часом  учені  ботаніки  мають чітко визначену позицію,  що  саме  належить  до фруктів, а що  — до овочів.

Так,  фрукти  являють  собою дозрілі  плоди  рослин, які  з’являються після того,  як  відцвітають квітки  і  утворюється  зав’язь.  Ці плоди обов’язково повинні  мати насіння.  Великі  чи  дрібні  насінини,  м’які або тверді, але вони завжди  є у фруктах.  Крім  того, оболонка навколо насіння  може бути  як тверда (звана шкаралупою),  так  і  м’ясиста  (звана м’якоттю). Через таку біологічну класифікацію  ботаніки  всього світу відносять до фруктів і плоди рослин,  які  багато  хто  з  нас  називає овочами.  Наприклад, огірки, томати, баклажани, кабачки, кукурудза,  горох,  перець,  кавуни,  дині  і  гарбузи  (придатні  до вживання  частини  яких  містять насіння)  належать  до  родини... фруктів.  Саме  так!

Тоді як овочами  називають ті рослини,  у  яких  до  вживання  в їжу  може  бути  придатна  будь-яка  інша,  крім  плоду,  частина. Це  можуть  бути  і  листя  (як  у салату,  капусти),  і  стебла  (як  у селери),  і коріння  (як у моркви, буряків),  і бульба (як у картоплі), і  цибулини  (як у  цибулі),  і  квіти (як  у  броколі)...

Словом, з ботанічної точки зору фрукти  обов’язково  містять  насіння, яке надалі здатне прорости і  дати  життя  новій  рослині,  а овочі  —  це частина рослини,  зазвичай  не здатна до  відтворення собі  подібних.

Однак у кулінарному плані  побутує зовсім інше світоглядне визначення  овочів  і  фруктів.  Тож кухарі  інакше відповідатимуть на питання,  де  саме  у  них  овочі,  а де  фрукти.  Багато  продуктів,  які є  (ботанічно  кажучи)  фруктами, але  які  пікантні,  а  .не  солодкі, шеф-кухарями  зазвичай  вважаються овочами. За даними Європейської  інформаційної  ради  з харчових продуктів, до овочів належать такі  ботанічні  фрукти,  як баклажани, солодкий перець, помідори,  кавуни  і дині.

Дебати про різницю між фруктами  і  овочами загалом  точаться  дуже давно. Часом доходило навіть  до  судової  тяганини.  Так, 1893  року  верховний  суд  США одноголосно ухвалив,  що  імпортовані  помідори  повинні  обкладатися  податками  як  овочі,  а  не як  ботанічні  фрукти,  які  у  цій країні  тоді  обкладалися  значно меншими  податками.

//Сільські вісті  №9 (19953) від 04.02.2022 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар