четвер, 14 квітня 2022 р.

Яка буває жирність молока?

 

Це великою мірою залежить від породи тварини, кормів (наприклад,  пасеться  вона влітку на привіллі,  на зеленій  паші чи  стоїть узимку  в загоні), режиму утримання і просто індивідуальних особливостей  корови... Загалом  же  натуральне  незбиране  молоко  може  мати  жирність  від  3,5  до 5,5  і  навіть 6%. Окремі  корови  спеціалізованих молочних порід (наприклад, джерсейської) можуть давати молоко жирністю до 8%. Варто зазначити, що  такі  високі  відсотки - рідкість. Але саме таке незбиране молоко є найціннішим і  найдорожчим. Тож найчастіше продукт жирністю 6% і вище - це результат сепарації і  наступного змішування. Як-от із вершками.

До речі, молоко різних тварин має неоднакову жирність. Так, якщо середня жирність коров’ячого молока становить  3,7  грама жиру  на  100  грамів молока  (3,7%), то козячого - близько 4,5%. Водночас жирність молока самки віслюка - всього  1,4%,  верблюдиці - 2,9%,  а  самки дельфіна -  аж  понад  45%.  Тоді  як  жирність грудного молока жінки - 3,8%, що майже відповідає жирності  коров’ячого молока.

Велика частина людей  через  природно-кліматичні умови  не має можливості  розводити корів, і  через  це  вони  вживають  у  їжу  молоко  овець, кіз, навіть верблюже, кобиляче та молоко самок яка  й  ослиць.  Хоч  таке  екзотичне  молоко  не зустрінеш в Україні на прилавках супермаркетів, якістю та хімічним складом воно не поступається коров’ячому,  а  за  деякими  показниками  навіть перевершує його.

//Сільські вісті №62 (19910) від 20.08.2021 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар