Це великою
мірою залежить від породи тварини, кормів (наприклад, пасеться
вона влітку на привіллі, на
зеленій паші чи стоїть узимку
в загоні), режиму утримання і просто індивідуальних особливостей корови... Загалом же натуральне незбиране
молоко може мати
жирність від 3,5 до
5,5 і
навіть 6%. Окремі корови спеціалізованих молочних порід (наприклад,
джерсейської) можуть давати молоко жирністю до 8%. Варто зазначити, що такі
високі відсотки - рідкість. Але саме
таке незбиране молоко є найціннішим і
найдорожчим. Тож найчастіше продукт жирністю 6% і вище - це результат
сепарації і наступного змішування. Як-от
із вершками.
До речі,
молоко різних тварин має неоднакову жирність. Так, якщо середня жирність коров’ячого
молока становить 3,7 грама жиру
на 100 грамів молока
(3,7%), то козячого - близько 4,5%. Водночас жирність молока самки
віслюка - всього 1,4%, верблюдиці - 2,9%, а
самки дельфіна - аж понад
45%. Тоді як
жирність грудного молока жінки - 3,8%, що майже відповідає жирності коров’ячого молока.
Велика частина
людей через природно-кліматичні умови не має можливості розводити корів, і через
це вони вживають
у їжу молоко
овець, кіз, навіть верблюже, кобиляче та молоко самок яка й
ослиць. Хоч таке
екзотичне молоко не зустрінеш в Україні на прилавках
супермаркетів, якістю та хімічним складом воно не поступається
коров’ячому, а за
деякими показниками навіть перевершує його.
//Сільські
вісті №62 (19910) від 20.08.2021 р.
Немає коментарів:
Дописати коментар