субота, 23 квітня 2022 р.

Кизил зміцнює організм

 

Незабаром  поспіє  кизил,  тому багато  наших  читачів  хотіли  б  дізнатися про  користь  цього  фрукта    свіжого, сухого  й  у  варенні.  Про  це  кореспонденту  «СВ»  охоче погодився  розповісти фітотерапевт,  лікар  нетрадиційної  медицини  В.І.Гуртовий.

  Це справді дуже корисна ягода,  — сказав  Володимир  Іванович.    Наша сім’я  завжди  готує  з  кизилу  варення  і компоти.  У  ньому  містяться  вітаміни  С, Р,  А,  ефірні  олії,  калій,  кальцій,  магній, сірка.  Причому  вітаміну  С  більше,  ніж навіть у чорній  смородині.

Кизил  очищує  травний  тракт,  заспокоює слизову оболонку шлунка й зміцнює її,  тому  його  добре  вживати  для  профілактики гастриту.  Кизилове варення очищує організм  від токсинів.  Крім того,  ця ягода  зміцнює  серцевий  м’яз  і  судинну стінку, за гіпотонії підвищує тиск, знижує рівень глюкози й холестерину, нормалізує метаболічні  процеси,  справляє  антибактеріальну,  тонізуючу,  сечогінну,  жовчогінну дії, усуває запальні процеси.  Помічна вона і  за авітамінозу та анемії,  підвищує імунний захист організму,  полегшує стан при  геморої,  подагрі  й  артриті.  Свіжі плоди знижують рівень цукру за діабету та  посилюють  ферментативну  секрецію підшлункової залози.

Щоб  усунути  геморой,  лікар  радить уживати  саме варення.  Якщо  його  правильно приготувати, з  мінімальною термообробкою та невеликим додаванням цукру,  в  ньому збережуться  всі  корисні властивості  свіжої ягоди.  Це стосується й  компоту, який зміцнить імунну систему вітамінами,  а  в  спеку  ще  й  втамує спрагу.

У  будь-якому  вигляді  ягоди  можна використовувати  у  разі  застуди  та  порушень у роботі травного тракту.  Настій плодів  кизилу  (5-10  г  сухих  плодів  на склянку  окропу)  пити  як  чай  при  проносах  та  шлункових  кровотечах.

Фітотерапевт  звернув увагу:  для  чоловіків  це  хороший  засіб,  що  підвищує  потенцію та нормалізує роботу сечостатевих органів,  благотворно  впливає  на  кровотворення  й  систему кровообігу.

До  того  ж   кизил  стимулює  і  тонізує нервову  систему  за депресивних  станів. Тому варто зважати  на таку особливість і  не їсти  ягоди  перед сном.

Також у разі закрепів його не потрібно споживати  у  великих  кількостях  через підвищений  уміст танінів.

Нагадав  В.  Гуртовий  і  про деякі  протипоказання.  З обережністю  кизил  потрібно  вживати  за  високого тиску,  підвищеної  шлункової  секреції,  індивідуальної  непереносимості  чи  схильності до  алергії.  Він  протипоказаний  у  разі нервового  перезбудження  й  розладів  психіки.

І  ще  одне:  у  перестиглих  ягодах концентрація  цукру  значно  підвищена тому  за  схильності  до  кишкових  розладів  їх  споживати  небажано  (через активне  бродіння).

 Микола Юрчишин//Сільські вісті від 06.08.2021 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар