Незабаром поспіє
кизил, тому багато наших
читачів хотіли б
дізнатися про користь цього
фрукта — свіжого, сухого й у
варенні. Про це
кореспонденту «СВ» охоче погодився розповісти фітотерапевт, лікар нетрадиційної медицини
В.І.Гуртовий.
—
Це справді дуже корисна ягода, —
сказав Володимир Іванович.
— Наша сім’я завжди
готує з кизилу
варення і компоти. У
ньому містяться вітаміни
С, Р, А, ефірні
олії, калій, кальцій,
магній, сірка. Причому вітаміну
С більше, ніж навіть у чорній смородині.
Кизил очищує
травний тракт, заспокоює слизову оболонку шлунка й зміцнює
її, тому
його добре вживати
для профілактики гастриту. Кизилове варення очищує організм від токсинів.
Крім того, ця ягода зміцнює
серцевий м’яз і
судинну стінку, за гіпотонії підвищує тиск, знижує рівень глюкози й
холестерину, нормалізує метаболічні
процеси, справляє антибактеріальну, тонізуючу,
сечогінну, жовчогінну дії, усуває
запальні процеси. Помічна вона і за авітамінозу та анемії, підвищує імунний захист організму, полегшує стан при геморої,
подагрі й артриті.
Свіжі плоди знижують рівень цукру за діабету та
посилюють ферментативну секрецію підшлункової залози.
Щоб
усунути геморой, лікар
радить уживати саме варення. Якщо
його правильно приготувати,
з мінімальною термообробкою та невеликим
додаванням цукру, в ньому збережуться всі
корисні властивості свіжої
ягоди. Це стосується й компоту, який зміцнить імунну систему вітамінами, а
в спеку ще
й втамує спрагу.
У
будь-якому вигляді ягоди
можна використовувати у разі
застуди та порушень у роботі травного тракту. Настій плодів
кизилу (5-10 г
сухих плодів на склянку
окропу) пити як
чай при проносах
та шлункових кровотечах.
Фітотерапевт звернув увагу: для
чоловіків це хороший
засіб, що підвищує
потенцію та нормалізує роботу сечостатевих органів, благотворно
впливає на кровотворення
й систему кровообігу.
До
того ж кизил
стимулює і тонізує нервову систему
за депресивних станів. Тому варто
зважати на таку особливість і не їсти
ягоди перед сном.
Також у разі закрепів його не потрібно
споживати у великих
кількостях через підвищений уміст танінів.
Нагадав
В. Гуртовий і про
деякі протипоказання. З обережністю
кизил потрібно
вживати за високого тиску, підвищеної шлункової
секреції, індивідуальної
непереносимості чи схильності до
алергії. Він протипоказаний у разі нервового перезбудження
й розладів психіки.
І
ще одне: у
перестиглих ягодах концентрація цукру
значно підвищена тому
за схильності до
кишкових розладів
їх споживати небажано
(через активне бродіння).
Микола
Юрчишин//Сільські вісті від
06.08.2021 р.
Немає коментарів:
Дописати коментар