середа, 6 квітня 2022 р.

Бузина

 

Бузина - символ чаклунства, магії, вважається оселею чорта, нечистим кущем. За повір’ям,  бузину посадив сам чорт і тепер постійно живе під нею, тому її не можна викопувати, бо все життя докучатимуть хвороби.

Із бузини забороняли робити іграшки, інакше в дітей болітиме голова. Коло неї не можна було відпочивати, нічого будувати, бити худобу, бо та всохне, заборонялося  використовувати  її  як паливо. Бузину вважали проклятим деревом.

У народній медицині на неї «переносили» хвороби. Під бузиною закопували ковтун, виливали під неї воду, у якій купали хвору дитину,  - сподіваючись на те, що хворобу забере дух,  який живе під деревом,  обв’язували  бузину нитками з одягу хворого тощо.

Бузину  широко  застосовували  при укусах змій і ос,  а також для лікування тварин. Гілки дерева використовували як оберіг. Ними прикрашали хати, плоти, ворота для захисту від відьом у переддень Юрія та Івана Купала. Відомі замовляння до бузини «від напасті», «для сміливості», «для позбавлення від усякої біди» тощо.

Ще в середньовіччі її використовували  з  лікувальною,  декоративною  і косметичною  метою,  а також  в  кулінарії. А ще в народі завжди пов’язували бузину з вигнанням нечистої сили, захистом  від прокльонів,  процвітанням, міцним сном, чарами і ворожінням.

На  відміну  від  червоної  неїстівної бузини  чорна,  навпаки,  —  їстівна ягода.  На смак вона кисло-солодка, підходить  для  варення,  компотів  і киселів,  мармеладу й желе.

Бузина  чорна  нормалізує  роботу кори  надниркових  залоз  і  чинить помірну  гіпотензивну  дію.  Сьогодні вона  застосовується  в  лікуванні  асциту,  гепатиту,  діабету,  жіночих  захворювань, клімактеричних розладів, корисна для  поліпшення  обміну  речовин і від високого тиску. Настоями і  відварами усувають головний біль, набряки, лікують виразкову хворобу шлунка,  артрит,  поліартрит, бронхіт і  малярію.  Бузина  допомагає  при порушенні пігментації шкіри, блефариті,  кон’юнктивіті,  шкірних  захворюваннях і  від депресій.

Плоди  та ягоди  містять антиоксиданти, здатні нейтралізувати дію вільних  радикалів.  Дієтичні добавки, лікарські збори та харчові  продукти з цими  ягодами  мають  тонізуючий ефект  і  підвищують  працездатність.

Завдяки  аскорбіновій  кислоті  та антоціанам  чорна  бузина  підвищує імунітет і активізує захисні властивості організму  щодо  вірусних  інфекцій, зокрема вірусу грипу.

На основі цієї рослини виробляють препарати  з  антигіпоксичною  активністю. Настій застосовують при варикозному  розширенні  вен,  оскільки він  справляє  протизапальну,  загальнозміцнювальну і антикоагулянтну дії.

Плоди  рослини  сприяють  виведенню  з  організму  солей  важких металів, радіонуклідів. Ягоди бузини чорної рекомендується вживати при виразці  кишківника,  діабеті  та  хворобах нирок.

Листя, плоди, квітки й кора мають потогінний ефект, у народі їх застосовують  при  застуді,  від  кашлю,  а також для загального зміцнення організму.

З  квіток  і  плодів  роблять  полоскання  при  запаленні  горла,  ангіні  й тонзиліті.  Для  поліпшення  тонусу шкіри,  підвищення  її  пружності  та еластичності готують умивання з квіток  і  плодів.  Свіжовичавлений  сік лікує прищі  на обличчі.

Настої,  відвари  й  екстракти  з  бузини  справляють  знеболювальну  і слабку  седативну  дії  на  організм, застосовуються  зовнішньо при лікуванні  шкірних  ушкоджень,  а  також при геморої, бурситі, опіках, фурункулах, болях у суглобах.

Ось деякі рецепти.

При набряках, захворюваннях сечового міхура та нирок, за цукрового діабету, водянки. Сушені ягоди бузини  (10 г)  залити  склянкою  охолодженої перевареної води  на дві години.  Пити по склянці раз на день.

За ревматоїдного артриту, подагри.  Настій  кори  (6 г)  настояти  в  500 мл окропу протягом 5 годин у термосі. Вживати п’ять разів на день.

При  діабеті,  ревматизмі,  асциті, подагрі, набряках. Рецепт № 1. Ложку  листя  залити  склянкою  окропу, кип’ятити 5 хвилин, настоювати до повного охолодження засобу. Приймати по 1 столовій ложці тричі на день.

Рецепт  №2.  Ложку  подрібнених коренів  залити  склянкою  води  і  пів години  нагрівати  на  паровій  бані. Після  охолодження  процідити  і  долити  до  початкового  об’єму  трохитеплої переварено  води.

Сечогінний,  болегамівний,  а  також  засіб, що регулює обмін речовин. Столову ложку плоіиів кип’ятити  5 хвилин у  склянці  води  на  паровій  бані.  Настоювати ще 5 хвилин, потім процідити. Пити по столовій ложці тричі  на день.

При  запаленні  нирок,  сечового міхура,  діабеті  для  загального оздоровлення.  Чай  із  квіток  чорної бузини в період цвітіння добре вводити  до  щоденного  раціону:  2  столові  ложки  квіток залити  склянкою окропу,  настоювати  10  хвилин.  Випити  протягом дня.

За  бронхіальної  астми,  застуди, при закрепі. Настій із сухих ягід:  15 г залити склянкою о ;ропу, накрити, настояти  пів  години.  Пити  по  чверті склянки (краше з медом) 3-4 рази на день за 15 хвилин до їди.

Для  профілактики  онкозахворювань  помічний  сік  стиглої  чорної бузини.  Ягоди  укласти  в  трилітрову банку,  чергуючи  з  цукром  шарами однакової товщини, до самого верху. Настоювати  місяць.  Приймати  тричі на  день  по  чайній  ложці.  В  період лікування  перед  їдою  випивати  150 мл дистильованої води.

Від  мастопатії.  Віджати  зібрану стиглу бузину чорну. 250 мл готового соку змішати із таюю ж кількістю горілки.  Вживати  тричі  на  день,  починаючи  з  1  краплі  і  до  40,  потім, навпаки,  знижуючи  кількість крапель. Продукт необхідно запивати молоком. Якщо  мастопатія  не  минулася,  повторити  курс лікування  через три  тижні.

При опіках, фурункулах, геморої, попрілостях,  а також  варикозному розширенні вен (зовнішньо). Дві столові ложки листя рослини відварити в молоці, загорнути у марлю і прикладати до хворих  місць у  вигляді  компресів.

Для  омолодження  та  тонізації шкіри. Жменю квіток бузини залити 0,5 л окропу, настоювати 20 хвилин. Отриманий лосьйон процідити і зберігати  у  холодильнику.  Наносити щодня на обличчя вранці та ввечері.

Напій довголіття. Покласти столову ложку ягід бузини в каструлю, залити 3 склянками окропу і млоїти 5 хвилин на  слабкому  вогні,  не  накриваючи кришкою.  Потім  накрити  кухонним рушником  і  залишити  на  ніч.  Вранці додати 2 столові ложки меду. Приймати щоранку  по  пів  склянки,  залишки напою накривати кришкою і прибирати в холодильник.

Дуже важливо вміти  відрізнити їстівну чорну бузину від червоної, яка містить  синильну  кислоту  і  є  отруйною.  Крім того,  не варто застосовувати  свіжі  ягоди  бузини,  здатні  викликати  розлад  кишківника,  запаморочення,  високу температуру.

ВООЗ не рекомендує вживати бузину чорну вагітним і при грудному вигодовуванні,  а  також  маленьким  дітям через недостатні докази безпеки. Було проведено дослідження  за участі  762 вагітних  жінок,  які  хоча  б  один  раз під час  вагітності  приймали  препарат, що містить квітки бузини (Синупрет®). У них народилися здорові діти.

Основні  протипоказання:  алергія на рослини родини Сарrіfоlіасеае (жимолостеві), гострі захворювання шлунково-кишкового  тракту,  нецукровий діабет, ентероколіт, хвороба Крона.

Цей  чагарник  є  слаботоксичним, тому  дози  препаратів  із  бузини  не потрібно  збільшувати,  оскільки  це може  призвести  до  негативних  побічних ефектів: діареї, блювоти, частого  сечовипускання  тощо. Кора і коріння у великих дозах можуть викликати  запалення  слизової  шлунково-кишкового тракту.

Взаємодія з ліками.  Бузина може зменшити  або  змінити  дію  деяких медикаментів.  її  не  слід  вживати при прийомі кортикостероїдів і ліків для  лікування  автоімунних  захворювань.  Річ  у  тому,  що  ягоди  стимулюють  імунну  систему,  тому  дія ліків знижується.

Також  варто  відмовитися від неї  при цукровому діабеті, якщи ви приймаєте  спеціальні  препарати для зниження  рівня  цукру.  Так як рослина зменшує  рівень цукру у крові, її застосування  з  подібними  ліками може  призвести до  гіпоглікемії. Оскільки  ягоди  мають виражену сечогінну  дію,  не  рекомендується вживати їх одночасно з діуретиками.

Оксана Скиталінська//Сільські вісті  №79 (19927) від 29.10.2021 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар