Ще у сиву давнину калина асоціювалася
з народженням Всесвіту, а її червоні ягоди визнавалися символом
життя і безсмертя роду, наділялися
містичними та магічними властивостями. Деякі
дослідники пов’язують назву цієї
рослини із сонцем,
вогнем, жаром, паланням.
Калина
вважалася «весільним деревом» і була обов’язковою учасницею весільного обряду. Гілками прикрашали столи, короваї, вінки та
подарунки, а її
плоди споконвіку були
символом мужності людей, що віддали своє життя у
боротьбі за Україну.
Тому
з незапам’ятних часів
це універсальний засіб для
лікування різних хвороб. Незважаючи на те
що плоди цього багаторічного чагарнику
родини жимолостевих володіють
специфічним кисло-гірким смаком і різким
запахом,
який до вподоби
аж ніяк не всім, за своїми
цілющими властивостями вони багато
в чому перевершують
такі перевірені століттями
цінні ягоди, як
малина і чорниця.
І це не
дивно. Адже в
калині міститься величезна кількість
вітаміну С, йоду, пектинових
і дубильних речовин, міді і
заліза. Саме тому вона є чудовим засобом для профілактики серцево-судинних захворювань і застосовується при
лікуванні гіпертонії і
атеросклерозу.
Калина
допоможе легко позбутися
застудних захворювань і
очистити організм від шлаків.
Сік ягід цієї рослини
також застосовують для
профілактики онкологічних захворювань.
Прикметно, що
з лікувальною метою придатні не
тільки ягоди, які
необхідно збирати пізньої осені,
а також кора і
листя, які необхідно заготовляти про запас по весні. Відвар
із листя є чудовим засобом при
лікуванні підліткових вугрів
і фурункульозу. Щоб
його приготувати, 2
столові ложки сухих або
свіжих подрібнених листків
рослини залити 200
мл води, довести до
кипіння і витримати
при кімнатній температурі
протягом 5-6 годин,
потім процідити. Отриманим
відваром 2-3 рази
на день протирати уражені
ділянки шкіри — зазвичай вже
після кількох процедур
її стан помітно поліпшиться.
Крім цього, відвар
з листя калини
помічний для загоювання
гнійних ран. Для
цього добре змочити
в рідині складену
в декілька шарів марлю,
прикласти її до
рани, обгорнути целофаном і замотати бинтом, залишивши компрес на
ніч.
Кора калини незамінна
при лікуванні пародонтозу
і для зупинки
внутрішніх кровотеч. Для цього 2 столові ложки подрібненої кори залити
0,5 л окропу
і витримати в темному
прохолодному місці не
менше 10 годин. Отриманим
настоєм двічі на
добу полоскати рот при пародонтозі або приймати по 50
мл всередину тричі
на день перед їдою для того,
щоб зупинити легеневу або
шлункову кровотечу, а також зняти больові симптоми, зокрема
викликані травмами. Ванни з настоєм
кори з розрахунку
1 л засобу
на 10 л
води допомагають позбутися різних видів
шкірної алергії, включно
із дерматитом.
Із
ягід калини, протертих
із цукром, можна приготувати цілющий чай
— досить столову ложку суміші залити
200 мл гарячої води. Цей напій
чудово тонізує організм, знімає втому
і допомагає при
лікуванні неврозів, сприяє
швидкому одужанню при застуді,
а також має
потогінні й сечогінні властивості.
При
підвищеному тиску рекомендується натще з’їдати
по столовій ложці
протертої з цукром
калини або випивати
по чайній ложці свіжого
соку ягід. До
речі, останній знімає головний
біль, тому його можна запросто застосовувати замість
анальгетиків, які несприятливо впливають
на серцевий м’яз.
З допомогою соку
калини також можна вилікувати
безсоння, якщо кожен вечір
перед сном випивати
по 50 мл
цього чудодійного напою.
Також
його можна використовувати для лікування різних
жіночих захворювань, включно із хворобливими менструаціями
й ерозією
шийки матки. У
першому разі свіжий
сік пити натщесерце
по чайній ложці 1-2 рази
на день, починаючи процедури
за тиждень до
менструації. А в
другому — сік
рекомендується змішати з
рівною кількістю меду. Отриманий засіб приймати протягом
місяця тричі на
день перед їдою. Причому починати
слід з 0,5 чайної ложки першого
тижня, поступово збільшуючи дозу до 1
столової ложки до
кінця четвертого тижня.
З профілактичною метою
курс лікування
можна повторювати щороку.
Свіжі і
протерті з цукром
ягоди калини прискорюють
лікування туберкульозу і жовтяниці,
підвищують апетит, виводять шлаки
з організму, зміцнюють
мускулатуру кишківника. Для цього
слід вживати їх
щодня.
Людям, робота яких пов’язана зі
стресами, можна періодично пити
компот з калини. Бажано і холодної пори року,
коли імунітет людини ослаблений і
не може сам упоратися із захворюваннями.
Дуже
важливою властивістю калини
є те, що вона практично не викликає алергії. Неміцні морси,
киселі та компоти
можна давати підліткам, вони допоможуть захистити їх від застуд.
Попри безперечну користь для організму
людини калина має і
низку протипоказань.
Насамперед її не
рекомендується вживати вагітним,
оскільки сік ягід містить речовини, які є аналогом жіночих гормонів. Підвищений
їх уміст у
крові може спричинити
передчасні пологи.
Також не варто захоплюватися
нею людям, які мають знижений
артеріальний тиск. За цієї
ситуації медики радять
на день з’їдати не більш як столову
ложку ягід або випивати максимум чашку
калинового чаю.
Протипоказана калина й тим, хто страждає
на хронічні захворювання нирок
і має підвищену
кислотність шлункового соку.
А також
людям із різними
захворюваннями крові, зокрема, тромбофлебіт
і лейкоз.
Оксана Скиталінська//Сільські вісті №83 (19931) від 12.11.2021 р.
Немає коментарів:
Дописати коментар