Такі розчини ще називають
антисептиками, бо вони
знезаражують шкідливі мікроорганізми. І ось яким чином.
Дезінфекційна речовина проникає у
мікробну клітину і
в ній вступає
у хімічні реакції з білками, що у
результаті призводить до денатурації білків і
загибелі всієї хвороботворної клітини. Денатурацією
називається втрата білком
його природної структури і
властивостей унаслідок впливу
різних зовнішніх факторів. Найпростішим
прикладом денатурації є
процес, що відбувається при
варінні або обсмажуванні на сковороді яйця, коли його
білок, але вже
під впливом високих температур, стає щільним
і непрозорим.
Проте
різні дезінфекційні речовини
упливають на білки
порізному. Так, хлорка
і перекис водню викликають їхнє
незворотне окислювання. Мінеральні кислоти і
луги призводять до їхнього гідролізу
(реакції обмінного розкладу між речовиною і водою). Фенольні препарати - до згортання.
Спирт
також спричиняє денатурацію
білків. При цьому для
стерилізації хірургічних інструментів використовується 95-96-відсотковий етиловий
спирт. Тоді як обробку ран, рук хірурга
і ділянок тіла пацієнта перед операцією проводять 70-відсотковим розчином
спирту, оскільки чистий надто
швидко денатурує білки
в поверхневому шарі шкіри.
Через це він потім гірше просочується в глибокі її
пори, де ще
можуть залишатися мікроорганізми.
Взагалі ж дезінфекційна
здатність притаманна спирту аж
до його розчину концентрації 50%.
//Сільські
вісті №54 (19902) від 23.07.2021 р.
Немає коментарів:
Дописати коментар