четвер, 28 жовтня 2021 р.

Як діють на мікроби розчини для дезінфекції?

 

Такі розчини ще називають антисептиками,  бо  вони  знезаражують  шкідливі  мікроорганізми. І ось яким чином. Дезінфекційна речовина  проникає  у  мікробну клітину  і  в  ній  вступає  у  хімічні реакції з білками, що у результаті призводить до денатурації білків і  загибелі  всієї  хвороботворної клітини. Денатурацією називається втрата  білком  його  природної структури  і  властивостей  унаслідок  впливу  різних  зовнішніх факторів.  Найпростішим  прикладом  денатурації  є  процес, що відбувається  при варінні або обсмажуванні на сковороді яйця, коли  його  білок,  але  вже  під впливом  високих  температур, стає  щільним  і  непрозорим.

Проте  різні  дезінфекційні  речовини  упливають  на  білки  порізному.  Так,  хлорка  і  перекис водню викликають їхнє незворотне окислювання. Мінеральні кислоти і  луги  призводять до їхнього гідролізу (реакції обмінного розкладу між речовиною і водою). Фенольні препарати  -  до згортання.

Спирт  також  спричиняє  денатурацію  білків.  При  цьому для  стерилізації хірургічних  інструментів  використовується 95-96-відсотковий етиловий спирт. Тоді як обробку ран,  рук хірурга і ділянок тіла пацієнта перед операцією проводять 70-відсотковим розчином спирту, оскільки чистий надто  швидко  денатурує  білки  в поверхневому  шарі  шкіри.  Через це він потім гірше просочується в глибокі  її  пори,  де  ще  можуть залишатися мікроорганізми.  Взагалі  ж  дезінфекційна  здатність притаманна  спирту  аж  до  його розчину концентрації 50%.

//Сільські вісті №54 (19902) від 23.07.2021 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар