середа, 20 жовтня 2021 р.

Бананові таємниці

 

Банан.  Улюблені ласощі дітлахів. Хто з вас не куштував цього духмяного  заморського  дива?  Еге  ж,  саме "дива",  бо  банан  -   рослина  дивовижна і має чимало таємниць.

Мабуть, багато з вас хотіли б побачити бананове дерево чи бананову пальму? Тож знайте  -   це неможливо.  Адже  банан  -   і  не  дерево,  і  не кущ,  а  трава.  Одна з  найбільших у  світі  трав'янистих  рослин,  а смачний плід банана -  ягода!

Найсмачніша у  світі  трава. Банан  має  сильне  кореневище і дуже коротке стебло, яке  заховане  під  землею. А над землею росте «несправжнє стебло». Воно так назване, бо утворюється з листків, які щільно, ніби  черепиця,  прилягають  один  до одного і скручуються в трубку.

Банани  ростуть  швидко.  За  8-10 місяців зростає стебло заввишки 7-8,  інколи  до  15  метрів.  Листя  у  бананів  величезне,  буває  до  4  метрів завдовжки і майже метр завширшки. Сильний тропічний вітер розриває ці "листочки"  на  вузенькі  смужки,  а  в оранжереях  у  затишку  листя  ціле  і надзвичайно гарне.

Уявили  собі  "травичку",  вищу  за п’ятиповерховий  будинок?!  Такі гігантські розміри потрібні бананові, щоб витримати майже 300 плодів, які важать 50-60 кілограмів.

А як же виростають плоди-банану?

Цвіте «рука»  у «рукавичці». Через 6-8 місяців після утворення стебла-"стовбура"  банан зацвітає. На верхівці  рослини  з’являється  величезна  брунька  на  могутньому  стеблі. Квіти  в  одному  суцвітті  розташовані рядочками, які називаються  «рукою». «Рука»  одягнена  в  «рукавичку» -своєрідне  покривало  коричневого, червонуватого чи бурого кольору.

Під  час  цвітіння  «рукавичка» поволі  сповзає  і  звільняє  маленькі бананчики (це добре видно на фото).

Під  щедрим  південним  сонцем банани дуже швидко ростуть і достигають.  Кетяги  плодів  зрізують, рослина всихає  і відмирає.  Отже бананове  стебло  цвіте  і  дарує  плоди тільки раз. Але з кореневищ виростають нові стебла-стовбури. Бо банан - рослина багаторічна.

Та  пригоди  зрізаних  плодів бананів  з  цього  тільки  починаються. Річ  у  тім,  що  ніжний,  солодкий м'якуш банана дуже швидко псується, тому стиглі плоди  з дерева  споживають тільки там, де вони ростуть.

Далекі  "бананові"  країни,  такі  як Бразилія,  Гватемала,  Коста-Ріка, Гондурас, ніби створені для цих рослин.  Там  ніколи  не  буває  зими  і  холодних вітрів, яскраво сяє сонце, ллють  теплі  тропічні  зливи,  а температура  повітря  не  нижча 20 градусів тепла.

Тут  росте  багато  сортів  бананів: жовтих,  зелених,  темно-червоних, маленьких і великих.

З  бананів  варять  кашу,  печуть млинці,  пиріжки,  готують  безліч інших смачних страв.

Щоб  бананами  могли  ласувати  в інших країнах, їх треба туди  привезти,  і  для  цього  потрібен час,  а  стиглі банани зіпсуються. Що ж робити?

Будемо «спати»  40  днів! Є у банана головна таємниця. Якщо зірвати  гроно  твердим  і  зеленим, створити  певні  умови  -  вологе повітря  з  температурою  12-18  градусів  тепла,  банан  може  "спати"  40 днів! Цим і скористалися люди.

Зривають  банани  зеленими  і  впаковують.  І  пливуть  вони  морями, летять у  літаках,  їдуть  у  величезних машинах - холодильниках  (рефрижераторах) і потрапляють на склад.

Саме  тут  "сплять"  наші  зелені бананчики, доки люди їх не  «розбудять».  Банани  обробляють  спеціальним газом, і після цього вони починають  дозрівати:  шкірка  жовтіє,  а м'якуш солодшає.

Люди  навіть  створили  кольорову таблицю  стиглості  бананів,  аби  знати,  як  поводитися  з  оцим  тропічним капризуном.  Плоди  залежно  від  їх стиглості  за  кольорами  поділено  на 7 груп - від темно-зеленого до жовтого чи червоного кольорів.

Ось тепер, ви знаєте  майже  всі  "бананові таємниці". Розкажіть їх друзям!І  коли  вам  потрапить  до  рук розкішний,  яскраво-жовтий,  духмяний,  солодкий  і  ніжний  банан, згадайте, як довго він мандрував, щоб  подарувати  вам  радість  і здоров'я.  Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар