Банан. Улюблені ласощі дітлахів. Хто з вас не
куштував цього духмяного
заморського дива? Еге
ж, саме "дива", бо
банан - рослина
дивовижна і має чимало таємниць.
Мабуть, багато
з вас хотіли б побачити бананове дерево чи бананову пальму? Тож знайте - це
неможливо. Адже банан - і
не дерево, і не
кущ, а
трава. Одна з найбільших у
світі трав'янистих рослин,
а смачний плід банана - ягода!
Найсмачніша у
світі трава. Банан має сильне
кореневище і дуже коротке стебло, яке
заховане під землею. А над землею росте «несправжнє
стебло». Воно так назване, бо утворюється з листків, які щільно, ніби черепиця,
прилягають один до одного і скручуються в трубку.
Банани ростуть
швидко. За 8-10 місяців зростає стебло заввишки 7-8, інколи
до 15 метрів.
Листя у бананів
величезне, буває до
4 метрів завдовжки і майже метр завширшки.
Сильний тропічний вітер розриває ці "листочки" на
вузенькі смужки, а в
оранжереях у затишку
листя ціле і надзвичайно гарне.
Уявили собі
"травичку", вищу за п’ятиповерховий будинок?!
Такі гігантські розміри потрібні бананові, щоб витримати майже 300
плодів, які важать 50-60 кілограмів.
А як же
виростають плоди-банану?
Цвіте «рука» у
«рукавичці». Через 6-8 місяців
після утворення стебла-"стовбура"
банан зацвітає. На верхівці
рослини з’являється величезна
брунька на могутньому
стеблі. Квіти в одному
суцвітті розташовані рядочками,
які називаються «рукою». «Рука» одягнена
в «рукавичку» -своєрідне покривало
коричневого, червонуватого чи бурого кольору.
Під час
цвітіння «рукавичка» поволі сповзає
і звільняє маленькі бананчики (це добре видно на фото).
Під щедрим
південним сонцем банани дуже
швидко ростуть і достигають. Кетяги плодів
зрізують, рослина всихає і
відмирає. Отже бананове стебло
цвіте і дарує
плоди тільки раз. Але з кореневищ виростають нові стебла-стовбури. Бо
банан - рослина багаторічна.
Та пригоди
зрізаних плодів бананів з цього тільки
починаються. Річ у тім,
що ніжний, солодкий м'якуш банана дуже швидко псується,
тому стиглі плоди з дерева споживають тільки там, де вони ростуть.
Далекі "бананові" країни,
такі як Бразилія, Гватемала,
Коста-Ріка, Гондурас, ніби створені для цих рослин. Там ніколи
не буває зими
і холодних вітрів, яскраво сяє
сонце, ллють теплі тропічні
зливи, а температура повітря
не нижча 20 градусів тепла.
Тут росте
багато сортів бананів: жовтих, зелених,
темно-червоних, маленьких і великих.
З бананів
варять кашу, печуть млинці, пиріжки,
готують безліч інших смачних
страв.
Щоб бананами могли
ласувати в інших країнах, їх
треба туди привезти, і
для цього потрібен час,
а стиглі банани зіпсуються. Що ж
робити?
Будемо «спати»
40 днів! Є у банана головна таємниця. Якщо зірвати гроно
твердим і зеленим, створити певні
умови - вологе повітря з
температурою 12-18 градусів
тепла, банан може
"спати" 40 днів! Цим і
скористалися люди.
Зривають банани
зеленими і впаковують.
І пливуть вони
морями, летять у літаках, їдуть
у величезних машинах - холодильниках (рефрижераторах) і потрапляють на склад.
Саме тут
"сплять" наші зелені бананчики, доки люди їх не «розбудять».
Банани обробляють спеціальним газом, і після цього вони
починають дозрівати: шкірка
жовтіє, а м'якуш солодшає.
Люди навіть
створили кольорову таблицю стиглості
бананів, аби знати,
як поводитися з
оцим тропічним капризуном. Плоди
залежно від їх стиглості
за кольорами поділено
на 7 груп - від темно-зеленого до жовтого чи червоного кольорів.
Ось тепер, ви
знаєте майже всі
"бананові таємниці". Розкажіть їх друзям!І коли
вам потрапить до рук
розкішний, яскраво-жовтий, духмяний,
солодкий і ніжний
банан, згадайте, як довго він мандрував, щоб подарувати
вам радість і здоров'я.
Смачного!
Немає коментарів:
Дописати коментар