неділя, 17 жовтня 2021 р.

Як в організмі корови та інших тварин-ссавців утворюється молоко?

 

Відомо,  смак  молока  і  його  поживність  багато  в  чому залежать від того, який  корм  споживає тварина.  Наприклад, у корови  молоко  не  завжди  має  звичний  солодкуватий  смак. Якщо  вона  на  пасовищі  наскубе  багато  полину,  молочаю  або ще якоїсь гіркої трави, її молоко обов’язково матиме гіркуватий присмак.  Таким  чином  можна припустити,  що  молоко утворюється  з їжі,  яку  тварина їсть,  -  трави  або  сіна.

Але  ж,  зауважить  хтось,  тигри,  леви,  кити,  вовки,  кішки  та безліч  інших  ссавців  сіно  не  їдять.  З  чого  ж  тоді  у  них  утворюється  молоко?  Причому,  подібне  за  складом  до  молока травоїдних тварин.

Вчені  з’ясували,  що  у  всіх  ссавців  молоко  утворюється  однаково.  І  «сировиною»  для  нього є...  кров.

В  організмі  тварини-ссавця  є  молочна  залоза.  Через  неї протікає  кров.  Біологічне призначення залози загалом  полягає в  тому,  що  її  спеціальні  клітини  ніби  «виловлюють»  із  крові певні  компоненти (цукор,  кальцій, жири)  і  в різних  пропорціях складають  їх  докупи.  Наприклад,  відсоток  цукру  в  молоці  в порівнянні  з  його  вмістом  у  крові  більший  у  90  разів,  жирів -  у  20  разів,  кальцію  -  в  14  разів  тощо.  Водночас  молоко містить  і  вітаміни,  і  мінеральні  речовини.  І,  чим  би  тварина  не харчувалася  -  травою,  м'ясом  або  рибою,  її  кров  «віддає» молоку  все,  що  треба,  і  в  потрібній  кількості.

Процес утворення молока в організмі тварини найдосконаліше вивчений  на  прикладі  корови.  Кожну  хвилину  через  молочну залозу  корови  для  утворення  молока  повинно  протекти  три  з половиною  літри  крові!  За  добу,  виходить,  п'ять  тонн! Спеціальні  клітини  молочної залози  корови  «виловлюють»  із крові  всі  молочні  компоненти  і  по  протоках  подають  готовий продукт  до  «цистерни»  -  вимені,  з  якого  вже  через  соски його відсисає теля, зціджує руками доярка,  видоює спеціальний апарат.

Утворення  молока  на  основі  крові,  звичайно,  не  означає, що  корми  не  грають  у  цьому  ніякої  ролі.  З  них  надходять  у кров  усі  необхідні  речовини  і  вітаміни,  які  потім  через  неї, тобто через  кров,  потрапляють у молоко.  Чим  більш  насичена поживними  речовинами  кров,тим  поживніше  і  смачніше  молоко.

//Сільські вісті №93 (18683) від 18.08.2011 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар