четвер, 28 жовтня 2021 р.

Чому молоко скисає?

Так  відбувається  тому,  що  в  цьому  продукті розмножуються  молочнокислі  бактерії.  Це  вони перетворюють лактозу (молочний цукор, основний фермент молока)  на молочну кислоту.  При цьому білок,  що  міститься  у  продукті,  згортається.  Результат  скисання  молока  являє  собою  густий кисломолочний  продукт  і  сироватку.

Цей  процес  завжди  є  неминучим.  Тобто  абсолютних  умов,  за  яких  молоко  ніколи  не  скисне, досягнути неможливо. Однак швидкість скисання залежить  від  кількох  факторів.  Зокрема,  якщо  навіть довго кип’ятити  молоко, то мікроорганізми все  одно  потраплять  у  нього  із  зовнішнього  середовища,  щойно  ви  відкоркуєте  пляшку  чи пакет.  Також  учені  виявили  у  молоці  бактерію Сhryseobacterium oranimense,  через  яку  молоко стає  кислим   навіть у  холодильнику...

То від чого ж залежить швидкість сквашування молока?  Передовсім  -  од  температури.  Чим тепліше,  тим  молоко  скисає  швидше.  Кімнатної температури  цілком  достатньо,  щоби  запустити реакцію.

Також цьому може сприяти зберігання  продукту у погано помитій тарі.  Наявність чужорідних часточок, порошинок і навіть найдрібніших крапельок води  прискорить скисання  відразу  вдвічі.

Гроза  за  вікном  -  ще  один,  доволі  дивний  фактор,  через  який  молоко  набуває  кислого смаку.  Господині знають: якщо глечик (чи банку)  із  молоком  помістити  на  підвіконня  під  час грози, то вже на ранок можна буде пити  «кисляк». Так  продукт  називають у  народі.

Скисання  молока  можна  прискорити  і  спеціально.  Останніми  роками  дієтологи  багато  розповідають про користь кисломолочних  продуктів. Тому  харчова  промисловість  випускає  різні  речовини,  які  допомагають  зробити  з  молока той  чи  інший  кислий  продукт.  Наприклад,  з допомогою  дріжджової  закваски  можна  в  домашніх  умовах  перетворити  молоко  на  йогурт. За допомоги  кефірного  гриба  -  на  кефір,  молочнокислих  паличок  -  на  ряжанку.  Ну  а пропіоновокислі  бактерії легко  перетворять улюблений  напій  на сир.

//Сільські вісті №33 (19881) від 07.05.2021 р.


Немає коментарів:

Дописати коментар