пʼятниця, 26 березня 2021 р.

Квасоля

        

    У насінні  квасолі  більше  білка,  ніж у баранині, яловичині або свинині. За калорійністю вона перевищує їх майже втричі, за якістю білка прирівнюється до дієтичних курячих яєць.

Квасоля за формою поділяється на кучеряву й кущову, а за будовою плода - на лущильну, вирощувану для одержання насіння, і цукрову (спаржеву), яка дає зелені боби з недорозвиненим насінням.

Сіють її рядами через 40 см, а в ряду - через 10-15см. Ефективний квадратно-гніздовий посів із відстанню між гніздами 35x35 або 40x40 см. У гніздо висівають по 5-6 насінин на глибину 2-3 см.

Догляд за квасолею включає регулярні прополювання, розпушування. Поливають ЇЇ тільки  після  появи  першої зав’язі. Більш ранні поливи можуть спричинити обпадання зав’язі.  Квасолю на лопатку збирайте через 7-10 днів після утворення зав’язі. Збір лопаток проводьте через кожні 5-6 днів.

Дуже цікава кучерява багатоквіткова квасоля. У неї гарні червоно-білі квітки, довгі кучеряві стебла.  Вона витримує деяке затінення. Розміщуючи її біля стін, альтанок, терас, можна сформувати гарні декоративні композиції, а до осені одержати велике їстівне насіння

Немає коментарів:

Дописати коментар