неділя, 21 березня 2021 р.

Морська капуста

 

Насправді  це  ніяка  не  капуста,  а  різновид  бурих  водоростей  (ламінарія),  який людина здавна  вживала  в їжу  і  застосовувала  як лікарський  препарат.  У чому ж користь  морської капусти?

До  складу  цієї  водорості  входять  альгінати,  маніт,  білкові  речовини,  вітаміни, мінеральні  солі,  мікроелементи.  Вона багата на вітаміни  А,  С,  Е,  й,  РР  і  групи  В.  Усі  необхідні для людини мікро- і макроелементи легко засвоюються.

Але славиться ламінарія передусім  високим умістом йоду. Вживання лише 30 грамів цієї  рослини  здатне  поповнити  дефіцит йоду в організмі  людини.

Морська капуста підвищує працездатність і  допомагає  відновити  сили,  а  також  вважається гарним засобом для профілактики атеросклерозу.  Зауважимо,  що  японці,  які щодня поїдають ці водорості, значно менше страждають  від  цього  захворювання,  ніж інші  народи.

У  медицині  використовується  морська капуста сушена у вигляді  порошку, користь якої  виявляється  при  профілактиці  зоба, як проносний  засіб для  поліпшення  перистальтики кишківника при запорах і  колітах, а також  інших захворюваннях.

Крім того, вона нормалізує процес обміну речовин, перешкоджає утворенню тромбів, регулює водно-сольовий баланс в організмі і рівень холестерину  в  крові.

Лікувальні  властивості  морської  капусти цінуються  в багатьох куточках земної кулі. Про її корисний  вплив  на організм людини знали  ще  в  Стародавніх  Китаї  та  Японії. Сьогодні  цей екзотичний  продукт є в меню кожного,  хто  хоче  бути  здоровим.  Цю  водорість  називають  морським  женьшенем через  унікальний  і  життєво  необхідний мікроелемент  йод.

Ще  в  ній  присутні  фолієва  і  пантотенова кислоти.  Морська мешканка на 20 % складається  з  фруктози,  багата  на  полісахариди.  Вона чудова і незамінна в лікуванні і  профілактиці  захворювань  щитоподібної залози,  виявляє  корисні  властивості  при ішемічній  хворобі  серця,  рекомендована медиками  і  народними  цілителями  при  підвищеному тиску й атеросклерозі судин.  Відомо,  що  японські  жінки  практично  не хворіють  на рак  молочної залози.

Якщо  говорити  про  побічні  ефекти  від прийому морської капусти, то їх немає, якщо правильно  готувати  і  вживати  водорість  у помірних  кількостях.  Крім  інших  переваг, людський  організм  завдяки  їй  очищається від токсинів, знижується рівень холестерину. У  клітинах  водорості  виявлено  речовину  - антагоніста холестерину. І якщо рівень речовини в крові вище норми, то морська водорість вплине на шкідливі відкладення і, розпадаючись,  вони виводитимуться з організму.

Славиться  вона  й  бактерицидними  властивостями,  її  склад  подібний  до  складу  лікувальних грязей, тому придатна для лікування запальних  процесів  жіночих  органів.  У  косметології популярні маски й обгортання, вони справляють омолоджувальну дію на шкіру.

Морську капусту можна купити в сушеному вигляді,  мариновану  і  заморожену  в  брикетах,  в  цьому  разі  вона  зоерігає  всі  свої природні  якості.  Менш  корисна  ламінарія у  вигляді  консервів.

Сушена бере активну участь у нормалізації обміну  речовин,  сприяє  зниженню  ваги, підвищенню  імунітету.  Вона  лікує  захворювання  серця  і  судин,  нормалізує  роботу центральної нервової системи, корисна для кісток.  У  переліку  хвороб,  при  яких  вживання  водорості бажано, й аденома передміхурової  залози.  А  завдяки  ферментам  і пектинам  ефект  від  лікування  шлунково-кишкового  тракту  перевершує  всі  очікування.

Під  час  вживання  в їжу  такого  чудового продукту відбувається виведення радіонуклідів, важких металів і залишків антибіотиків. Натуральні  ліки  здатні  вплинути  на  мікрофлору кишківника і  мають глистогінну дію.

Сушену капусту зберігають у сухому прохолодному  місці  в  темному  приміщенні. Термін  її  зберігання  може  бути  до  трьох років.  У такому  вигляді  можна  використовувати як компрес при артритах та шкірних захворюваннях. Для  цього залити  гарячою водою (пів літра), укутати, настояти, віджати і  прикласти на хворе місце. Зверху прикрити поліетиленом  і  теплим  пледом.  Компрес знімають через дві-три  години.

Вміст понад 40 вітамінів у капусті, добутій у  морі,  сприяє  омолодженню  організму, продовженню життя.  Регулярне її вживання уповільнює  розвиток  склерозу.  Особливо корисна  вона  для  дітей,  оскільки  живить мозок,  організм  стає  витривалішим,  поліпшуються  пам’ять  і  зір.

Збалансований  природний  комплекс  вітамінів  чинить  опір  порушенням  у  роботі нервової системи,  підвищує фізичні  можливості.  При  зобі,  недокрів’ї  і  захворюваннях очей  -  це перші ліки.  Поліпшення можна констатувати  вже з  перших тижнів вживання.

Чи  можна морську капусту рекомендувати матерям, які годують грудьми? Дефіцит йоду у вагітних і молодих матусь особливо відчутний,  тому  ламінарія  у  невеликій  кількості буде  корисною  для  них.  Для  організму  молодої мами  і  плода  водорість  потрібна  протягом  усього  періоду  перед  пологами.  Вона має  масу  цінних  переваг,  оскільки  йод  нормалізує гормональний фон, усуває депресію, виводить  токсини,  лікує  легені,  зміцнює скелет малюка і кісткову систему матері. Корисне вживання в їжу ламінарії ще й через її здатність зменшувати  в’язкість крові.

Як  варити  морську  капусту?  Для  приготування  сушеної  ламінарії  необхідно  ретельно перебрати листя  і залити холодною водою  на  12-15  годин.  Після  цього  добре промити під краном і варити дві-три години. Щоб  приготувати  страву  із  цього  замороженого  продукту,  його  слід  спочатку  розморозити,  затим  гарно  промити  під  проточною  водою  і  варити  у  підсоленій  воді приблизно 20 хвилин.  Після процесу варіння необхідно  ще  раз  ретельно  промити  проточною  водою.

Але  при  всій  очевидній  користі  не  варто забувати  і  про  шкоду  морської  капусти. Вона  протипоказана людям,  які  мають  непереносимість  йоду  і  деякі  захворювання: проблеми з нирками, геморой, туберкульоз, гості Форми захворювань травної системи.

Ламінарію не можна їсти при фурункульозі, кропивниці та хронічному риніті.  Шкідливе також  тривале  і  надмірне її вживання.

Оксана Скиталінська//Сільські вісті від 06.01.2021 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар