четвер, 25 березня 2021 р.

Більше вітамінів до столу

     

   Будь-які овочі, зелень - це живі джерела вітамінів, що допомагають відшкодувати їхній дефіцит в організмі, дуже відчутний навесні. Містяться в них і інші цінні речовини: вуглеводи (в основному глюкоза, фруктоза, крохмаль), мінеральні солі  (калію,  фосфору,  кальцію,  заліза, магнію), органічні кислоти, пектини, клітковина, фітонциди.

Відомо, що фітонциди пригнічують ріст і розмноження бактерій. Органічні кислоти, пектини збуджують процеси травлення,  покращують засвоюваність їжі, особливо білків і жирів, а клітковина підсилює перистальтику кишківника, сприяючи його регулярному спорожнюванню.

Свіжа зелень, овочі корисні не тільки здоровим.  Для  тих,  хто  страждає  на захворювання серцево-судинної системи, нирок, особливо при набряках, вони цінні, наприклад, як джерело калію, що підсилює виділення рідини з організму. А  низька  калорійність зелені  й  овочів, відсутність у них жиру дозволяє рекомендувати їх при ожирінні,  атеросклерозі.

Білокачанна капуста багата вітаміном С: в 100 г  скоростиглих сортів його близько20 мг, у пізньостиглих - до 70. Є в ній вітамін В6, фолієва й пантотенова кислоти; багато в капусті й солей калію, кальцію, фосфору. З  неї можна готувати багатосмачних страв.

Щавель використовують для приготування зелених щів. Він містить вітамін С, каротин, органічні кислоти, що підсилюють виділення шлункового соку. Це сприяє кращ ому засвоєнню їж і.  Однак  навіть здоровим часто їсти зелені щі не треба, оскільки  надлишок  щавлевої кислоти  шкідливий для нирок. Щавель не рекомендується тим, хто страждає хворобами нирок, серцево-судинної системи, а також тим, у кого  порушений сольовий обмін і є запальні захворювання шлунка й кишківника.

Бадилля молодих буряків теж годиться для борщу або юшки з буряків. У ньому багато вітамінів С і групи В; є мінеральні солі й мікроелементи - марганець і калій.

Морква серед овочів стоїть на другому місці (після солодкого перцю) за вмістом  провітаміну А  -  каротину.  Є  в  ній вітаміни С,  групи В, а також солі калію, кальцію, натрію, магнію, фосфору, заліза, легко засвоювані цукри, пектини.

У сирих коренеплодах вітамінів більше, ніжу варених або тушкованих, однак каротин засвоюється краще саме через варену або тушковану моркву з додаванням  будь-якого  жиру -  олії,  вершків, сметани. Морква корисна всім.

Редиска  -  один  із  найпопулярніших ранніх овочів; свіжа і соковита, вона дуже смачна.  У  100  г  її до  20  м г  вітаміну С, є мінеральні речовини (особливо багато солей калію) і пектини. Велика кількість калію дозволяє рекомендувати редиску при серцево-судинних захворюваннях. Але  тим ,  хто  страждає  на  виразкову хворобу, коліт, гастрит, ентерит, їсти її не треба. У ній багато клітковини, що подразнює запалену слизову оболонку шлунка й кишківника, а посилена перистальтика викликає сильний біль у животі.

Кропива -  цінне джерело вітаміну С і каротину, а також мінеральних солей, в основному калію й фосфору. У листі кропиви не містяться речовини, що подразнюють слизову оболонку шлунка й кишківника; щі з  молодої кропиви можна. 

Петрушка  за вмістом вітаміну С перевершує багато овочів і фруктів. У 100 г молодих  зелених  пагонів  міститься близько 150 мг, або майже дводенна норма вітаміну С. Це в чотири рази більше, ніж  у  лимонах.  За  вмістом   каротину петрушка не поступається моркві. Крім того, у ній  містяться  вітаміни  В1,  В2,  К, РР, фолієва кислота й багато солей калію, магнію та заліза. Недарма склалася приказка: хто петрушку жує, той довго живе. Петрушка корисна при захворюваннях щитовидної залози, атеросклерозі, при зниженій кількості гемоглобіну в крові, при цукровому  діабеті - знижує вміст цукру в  крові. Петрушка протипоказана вагітним, тому що може викликати викидень.



Немає коментарів:

Дописати коментар