«Від
цукерок заболять зуби, ліпше з'їж
яблуко», - казали
нам у дитинстві. А ось
науковці Королівського Стоматологічного інституту
в Лондоні з’ясували, що така порада
необгрунтована: яблука (якщо говорити
про здоров’я зубів) анітрохи не
корисніші від солодощів.
Яблука. Учені
визначили, що деякі сорти містять чотири
чайні ложки цукру в кожному
плоді, а це безумовно підвищує рівень
кислотності в роті. Як відомо, нейтралізує кислоту кальцій,
він же зміцнює кісткову тканину, в тому числі зуби. Тому дієтологи
радять їсти яблука зі
шматочком сиру (кисломолочного чи й твердого).
Захистити зуби під час прийому їжі допоможе також чищення їх
перед їжею.
Як
зазначає Девід Бартлетт, керівник відділення ортопедичної
стоматології інституту, проблема може
полягати не тільки
в тому, що ми їмо,
а й у тому,
як ми це робимо.
Коли людина повільно їсть
яблуко, а тоді
ще одне, друге, третє
і т.д ., то
високий рівень кислоти
встигає зашкодити зубам. Цей
висновок експерти зробили в ході
дослідження понад тисячі людей віком
18-30 років. Фахівців цікавив
зв’язок раціону добровольців зі
зношеністю їхніх емалі та дентину. Виявилося,
що люди, котрі занадто любили
яблука і поїдали
їх багато й безконтрольно, у
3,7 разу більше ризикували «заробити»
ушкодження зубів.
То що ж, відмовитись від яблук? Аж ніяк!
Користі від них для всього організму незрівнянно більше. Недарма
у тих же
англійців поширене прислів’я:
«Щодня яблуко з'їдаєш -
про лікаря забуваєш». Але, по-перше,
йдеться про одне, а
не кілька - тобто, як
і в усьому,
треба знати міру. А
по-друге, варто віддавати
перевагу кислішим сортам -
антонівка, донешта, бойкен та ін. (від
їхньої природної кислоти
шкоди менше, ніж від утвореної в роті з цукру). І
прислухатись до наведеної вище поради щодо сиру.
Вино,
пиво, соки. Регулярне, ще
й надмірне, вживання цих
напоїв підвищує ймовірність стоматологічних захворювань у чотири рази. Лікарі радять «схитрувати»
і пити соки через
трубочку. Крім того,
соки ліпше вживати свіжовичавлені, без цукру та консервантів,
тоді й загальна користь від
них буде. Вино
прибережіть для святкового столу, а відмовитись від пива корисно і
для зубів, і
для фігури. Не кажучи вже, що
пиво провокує розвиток діабету і призвичаєння до алкоголю.
Мюслі. Причина, з
якої цей доволі корисний продукт
потрапив до «чорного списку»
стоматологів, - у підвищеному
вмісті цукру. Лікарі рекомендують
їсти не менше 5
разів на день (включаючи другий
сніданок і полудник)
невеликими порціями. Такий режим харчування допоможе
уникнути «перекусів» -
адже найчастіше мюслі (насамперед у вигляді батончиків та брикетиків) трапляються
нам на очі,
коли немає часу на повноцінний прийом їжі, а їсти таки хочеться)
А
от інші батончики,
в шоколадній оболонці і з
надсолодкою масою всередині, стоматологи
і дієтологи одностайно радять забути і не згадувати, як страшний
сон, -
особливо дітям.
Жувальна
гумка. До
«жуйки» у стоматологів ставлення неоднознанне. На думку
д-ра Джанкет із
Бостонського університету (США), деякі гумки, переважно фруктові
(навіть без цукру), шкодять
зубам, бо містять кислоту. А остання негативно діє на емаль,
підвищуючи ризик ушкоджень і карієсу.
Проте
дослідження показали: коли жувати
гумку без цукру після
повноцінного прийому їжі і
навіть після «перекусів»,
можна зменшити ризик карієсу приблизно
на 40 %.
Робити це слід протягом
20 хвилин після їди,
коли кислота дуже агресивна.
Чищення. Чистити зуби
відразу після їди (а багато хто
саме це і робить) зовсім не так корисно, як пропагувалось раніше.
Розм’якшена кислотами емаль дуже вразлива, тому чищення
завдасть їй ще більшої
шкоди. Якщо хочеться почистити зуби
після прийому їж і, зачекайте з
півгодини.
Принагідно: чистити
зуби слід не більше
трьох разів на
день. Якщо частіше, то можна знищити корисну мікрофлору
в ротовій порожнині, і тоді
матимете вельми серйозні проблеми (і не тільки
із зубами!).
Немає коментарів:
Дописати коментар