У
цього виду квасолі їстівні і насіння, і
«лопатки», тобто незрілі плоди.
Саме останні - найцінніший дієтичний харчовий продукт. Лопатки квасолі
застосовуються в народній медицині для лікування багатьох хвороб. Проте
й досі спаржева квасоля займає незначну частку в раціоні харчування і селян, і городян, а про її лікувальні властивості
й поготів мало хто знає.
Насіння спаржевої квасолі за вмістом
білків наближається до м'яса і
перевищує рибу, причому
засвоюваність цих білків організмом сягає 75%, а за якістю вони
прирівнюються до дієтичних
курячих яєць. Недостиглі плоди квасолі містять вуглеводи, жири,
органічні кислоти, мінеральні
речовини, зокрема мікроелементи, а також ряд вітамінів та інші біологічно активні речовини. У деяких сортах квасолі виявлено
речовини, що зумовлюють несприйнятливість людини до низки інфекційних
захворювань. Особливо багато біологічно активних речовин міститься в
недостиглих бобах (плодах).
Залежно від
будови стулок бобів квасоля буває зернова, напівцукрова та цукрова, або
спаржева. Стулки зернової, чи
лущильної, квасолі вкриті товстим
і грубим пергаментозним шаром,
тому в їжу беруть лише зріле
насіння.
Стулки напівцукрових
сортів квасолі соковитіші, й
пергаментозний шар у них не такий грубий. А от у плодах спаржевої квасолі пергаментозного
шару взагалі немає, тому в їжу годиться не тільки насіння, а й соковиті стулки
бобів. Насіння у лопатках дрібне, недорозвинене, розміром
не більше пшеничного зерна.
Одним із різновидів спаржевої квасолі є
вігна. Це високоврожайна витка рослина, що сягає 5 м заввишки, а лопатки - завдовжки метра.
Вігна - рослина
невибаглива, росте і на
кислих, і на лужних
грунтах, стійка до
атмосферної посухи, добре переносить
затінення. Вегетаційний період
- 110 - 120 днів. Врожайність вігни - до 3 кг бобів з рослини.
Порівняно зі
звичайною квасолею вирощування
вігни має деякі особливості.
Так, на одному
і тому ж місці
вігну сіють не частіше
як раз на
3-4 роки. Найліпші попередники -
огірки, капуста, помідори, картопля. Восени
грунт заправляють органічним
добривом (0,5-1 відро перегною або
компосту на 1 м2), навесні
підживлюють мінеральними: 30
г суперфосфату, 20 г хлористого
калію і
10-20 г сечовини на
1 м2. Перед сівбою насіння вігни витримують 20 хв у міцному
розчині марганцівки, потім ретельно
промивають водою. Можна сіяти
і сухим, і намоченим насінням. Грунт бажано заздалегідь
полити.
Вігна -
рослина теплолюбна, її сіють, коли грунт
на глибині 10- 12 см
прогріється до 15-17°С. Сходи не
лише дуже чутливі
до приморозків, але й не витримують нетривалих знижень температури.
Насіння загортають на глибину 4- 6 см,
відстань між рослинами - 60-70 см, між рядами - 80 см.
Рослина потребує опори.
Тому доцільно вирощувати її
у міжряддях кукурудзи та інших
високостебельних культур. Догляд полягає в регулярному прополюванні,
розпушуванні, а за необхідності - в
поливі (після появи
перших зав'язей). У період
бутонізації вігну підживлюють мінеральними добривами (15
г суперфосфату, 5 г хлористого
калію на 1 м2) із додаванням мікроелементів (бор, цинк,
молібден, мідь, марганець).
Збирають лопатки
вігни, коли насіння не
більше пшеничного зерняти. Молоді
лопатки дуже соковиті, з
м'якоттю, що заповнює весь простір між
стулками. На зерно (насіння)
знімають добре визрілі боби.
Зі спаржевої
квасолі можна приготувати смачні,
корисні й поживні салати, а
також перші та другі
страви. Нарешті, лопатки можна консервувати, заготовлюючи про
запас.
Квасоля корисна
і здоровим людям, але особливо - хворим на цукровий діабет, при
недокрів'ї, ожирінні, захворюваннях шлунка, печінки і жовчного міхура, екземі,
висипах на шкірі,
а також при подагрі, сечокам'яній хворобі,
захворюваннях підшлункової залози.
Немає коментарів:
Дописати коментар