Любителям краси і здорового способу
життя радимо звернути увагу на каштан. Це прекрасний декоратор садів і
відмінний лікар для
наших душ і тіл.
Чому?
Та тому, що прямий
контакт з каштаном цілком може зарядити
вас бадьорістю на цілий день, а його плоди
надзвичайно корисні для здоров'я.
Для початку
уточнимо, що красиво квітнучі свічками дерева-зовсім не той
каштан, про який йде мова, а кінський каштан з неїстівними (але лікарськими) плодами. Незважаючи на деяку схожість, ці дерева відносяться до різних видів і навіть сімейств. Каштанові входять в сімейство букових, а кінський каштан відноситься до
сімейства кінськокаштанових.
Каштани вважаються «сонячними деревами», тому як
«вбирають» в себе енергію сонця і вважають за
краще відкриті сонячні місця. Вони - індивідуалісти. Як би ви не старалися, під ними нічого
не виросте, адже каштан створює дуже
густу тінь, а його потужні поверхневі
корені
не дають суперникам успішно розвиватися.
Посадка каштана. Найзручніше висаджувати каштан 1-2-річними саджанцями.
При цьому враховуйте, що під кожен саджанець слід виділити місце не менше 3 м в
діаметрі. Тільки в цьому випадку доросле дерево порадує розлогою кроною, рясним
цвітінням і хорошим плодоношенням.
Насіння
каштана (горішки) прекрасно проростають у відкритому грунті навіть без нашого
втручання, тому висадити його насінням не складе великої праці. Для цього
зберіть восени опалі горіхи і проведіть процедуру стратифікації (витримування в
холоді). Потім можна помістити насіння у відкритий грунт. Закладіть в борозенки
насіння-горішки на відстань 10-15 см один від одного, потім засипте їх опалим
листям (закопувати непотрібно). Все-насіння готові до зимівлі, а навесні ви
побачите зелені сходи, тоді вам залишиться лише прорідити розсаду, залишивши
найбільш сильні рослини.
Використання в кулінарії. Свіжий їстівний каштан має приємний солодкий смак,
завдяки чому його з успіхом використовують в кулінарії. Плоди можна просто їсти, як горіхи, а можна
приготувати, обсмаживши на сковорідці, або запекти на багатті або в духовці. Вийде
цікавий гарнір до м'ясних страв.
Перед
кулінарним використанням свіжі їстівні каштани слід очистити від гіркої шкірки.
Найпростіше це зробити методом бланширування: шкірочка хрестоподібна, але
надрізається, каштан опускається на пару хвилин в окріп. Після цього він
почиститься легко і швидко. А потім його можна додавати в різні страви і готувати
з нього всілякі смаколики.
У кулінарії,
наприклад, порошок з плодів каштана додають в борошно при випіканні хліба і
різноманітної кондитерки, а ще кладуть у всілякі суфле і навіть заварюють замість
кави. Їстівні каштани застосовують в супах, фарширують ними індичку, додають в
солодку випічку або в плов.
Що лікує. У
їстівному каштані користь приносять не тільки плоди, але і кора, листя, нирки і
навіть деревина, які з успіхом використуються в лікуванні багатьох хвороб.
Так,
наприклад, відвар зі свіжих плодів і/або листя знімає легеневі запалення. Він ефективний
при бронхітах, пневмоніях і катарах верхніх дихальних шляхів, а також при каклюші.
Достаток
дубильних речовин у взварі кори їстівного каштана робить примочки з нього
корисними при шкірних гнійничках і фурункульозі. А настій з плодів і кори на
спирту допомагає позбутися від проблем з кишечником і сечовивідними шляхами.
У народі
плодами їстівного каштана часто лікують шлунково-кишкового тракту, т. к. вони
містять пектини і рослинні ферменти, що покращують травлення. Каштан також ефективний при
діареї. Крім того, він допомагає при набряках і сильних кровотечах (наприклад,
підсмажені плоди використовуються при маткових і гемороїдальних кровотечах).
При правильному використанні свіжий каштан також може допомогти хворим
варикозом і тромбофлебітом. Він поліпшить стан при трофічних язвах, проблеми з кровообігом
(атеросклеротичні зміни і тромбоемболія з артритом) і зніме запалення
гемороїдальних вузлів (але не кровоточивих!).
Оскільки
свіжий їстівний каштан довго не зберігається, його обсмажують і перетирають в борошно,
з якого потім готують порошки для внутрішнього приймання. А ось для профілактики
і лікування діареї, а також при малярії, краще використовувати свіжі плоди.
Сам по собі свіжий їстівний каштан навряд чи здатний нанести шкоду
людському здоров’ю. Але, як у всьому, потрібно знати міру. Свіжий каштан має
приємний горіховий смак, тому завжди є небезпека з'їсти його занадто багато. При зловживанні наслідки
можуть бути досить неприємними: блювота, запор, діарея. Тому, навіть незважаючи
на те, що серед горіхів каштан вважається найдієтичнішим, будьте обережні. Він, звичайно, насичує організм (каштани дуже
ситні) і при цьому сприяє схудненню, але навіть в дієтичному вегетаріанському
харчуванні не можна забувати про міру.
Немає коментарів:
Дописати коментар