субота, 19 грудня 2020 р.

Їстівний каштан

 

Любителям краси і здорового способу життя радимо звернути увагу на каштан. Це прекрасний декоратор садів і відмінний лікар для наших душ і тіл. Чому? Та тому, що прямий контакт з каштаном цілком може зарядити вас бадьорістю на цілий день, а його плоди надзвичайно корисні для здоров'я.

Для початку уточнимо, що красиво квітнучі свічками дерева-зовсім не той каштан, про який йде мова, а кінський каштан з неїстівними (але лікарськими) плодами. Незважаючи на деяку схожість, ці дерева відносяться до різних видів і навіть сімейств. Каштанові входять в сімейство букових, а кінський каштан відноситься до сімейства кінськокаштанових.

Каштани вважаються «сонячними деревами», тому як «вбирають» в себе енергію сонця і вважають за краще відкриті сонячні місця. Вони - індивідуалісти. Як би ви не старалися, під ними нічого не виросте, адже каштан створює дуже густу тінь, а його потужні поверхневі корені не дають суперникам успішно розвиватися.

Посадка каштана. Найзручніше висаджувати каштан 1-2-річними саджанцями. При цьому враховуйте, що під кожен саджанець слід виділити місце не менше 3 м в діаметрі. Тільки в цьому випадку доросле дерево порадує розлогою кроною, рясним цвітінням і хорошим плодоношенням.

Насіння каштана (горішки) прекрасно проростають у відкритому грунті навіть без нашого втручання, тому висадити його насінням не складе великої праці. Для цього зберіть восени опалі горіхи і проведіть процедуру стратифікації (витримування в холоді). Потім можна помістити насіння у відкритий грунт. Закладіть в борозенки насіння-горішки на відстань 10-15 см один від одного, потім засипте їх опалим листям (закопувати непотрібно). Все-насіння готові до зимівлі, а навесні ви побачите зелені сходи, тоді вам залишиться лише прорідити розсаду, залишивши найбільш сильні рослини.

Використання в кулінарії. Свіжий їстівний каштан має приємний солодкий смак, завдяки чому його з успіхом використовують в кулінарії.  Плоди можна просто їсти, як горіхи, а можна приготувати, обсмаживши на сковорідці, або запекти на багатті або в духовці. Вийде цікавий гарнір до м'ясних страв.

Перед кулінарним використанням свіжі їстівні каштани слід очистити від гіркої шкірки. Найпростіше це зробити методом бланширування: шкірочка хрестоподібна, але надрізається, каштан опускається на пару хвилин в окріп. Після цього він почиститься легко і швидко. А потім його можна додавати в різні страви і готувати з нього всілякі смаколики.

У кулінарії, наприклад, порошок з плодів каштана додають в борошно при випіканні хліба і різноманітної кондитерки, а ще кладуть у всілякі суфле і навіть заварюють замість кави. Їстівні каштани застосовують в супах, фарширують ними індичку, додають в солодку випічку або в плов.

Що лікує. У їстівному каштані користь приносять не тільки плоди, але і кора, листя, нирки і навіть деревина, які з успіхом використуються в лікуванні багатьох хвороб.

Так, наприклад, відвар зі свіжих плодів і/або листя знімає легеневі запалення. Він ефективний при бронхітах, пневмоніях і катарах верхніх дихальних шляхів, а також при каклюші.

Достаток дубильних речовин у взварі кори їстівного каштана робить примочки з нього корисними при шкірних гнійничках і фурункульозі. А настій з плодів і кори на спирту допомагає позбутися від проблем з кишечником і сечовивідними шляхами.

У народі плодами їстівного каштана часто лікують шлунково-кишкового тракту, т. к. вони містять пектини і рослинні ферменти, що покращують  травлення. Каштан також ефективний при діареї. Крім того, він допомагає при набряках і сильних кровотечах (наприклад, підсмажені плоди використовуються при маткових і гемороїдальних кровотечах). При правильному використанні свіжий каштан також може допомогти хворим варикозом і тромбофлебітом. Він поліпшить стан при трофічних язвах, проблеми з кровообігом (атеросклеротичні зміни і тромбоемболія з артритом) і зніме запалення гемороїдальних вузлів (але не кровоточивих!).

Оскільки свіжий їстівний каштан довго не зберігається, його обсмажують і перетирають в борошно, з якого потім готують порошки для внутрішнього приймання. А ось для профілактики і лікування діареї, а також при малярії, краще використовувати свіжі плоди.

Сам по собі свіжий їстівний каштан навряд чи здатний нанести шкоду людському здоров’ю. Але, як у всьому, потрібно знати міру. Свіжий каштан має приємний горіховий смак, тому завжди є небезпека  з'їсти його занадто багато. При зловживанні наслідки можуть бути досить неприємними: блювота, запор, діарея. Тому, навіть незважаючи на те, що серед горіхів каштан вважається найдієтичнішим, будьте обережні. Він,  звичайно, насичує організм (каштани дуже ситні) і при цьому сприяє схудненню, але навіть в дієтичному вегетаріанському харчуванні не можна забувати про міру.

Немає коментарів:

Дописати коментар