пʼятниця, 14 серпня 2020 р.

Чому кавун усередині червоний?

Запитання  цілком  слушне,  адже  у диких предків  нашого  «одомашненого»  кавуна -  велетенської за розміром ягоди (а кавун, за визначенням ботаніків,  - це саме ягода, аж  ніяк  не  баштанний  овоч,  як,  приміром, гарбуз)  -  м’якоть не червона, а біла, жовтувата  або  ледь-ледь  рожевувата.  Саме такі  дикі  плоди  завбільшки  з  тенісний м’ячик  і  донині  у  великій  кількості  виростають на просторах Південної Африки, яка вважається батьківщиною кавуна. У пустелях Наміб  і  Калахарі  ця  рослина  займає  велетенські  площі  і  є кормом для  тварин.

Як  культурну  рослину  кавун  почали  вирощувати  ще  понад  4000  років тому. Ймовірно, для стародавніх баштанників плоди з рожевуватою м’якоттю мали вигляд привабливіший, тож вони зайнялися їхньою цілеспрямованою селекцією. Червоний колір серцевини забезпечується високим умістом у  ній  так  званих  каротиноїдних  червоних пігментів,  передовсім  лікопену.  А  позаяк накопичення  лікопену  і  цукру  в  кавуні  відбувається  одночасно,  то  й  колір  м’якоті став  ще  й  зручним  індикатором  його  стиглості.

Щоправда,  вже  в  наші  дні  селекціонери вивели  понад  тисячу  нових  видів  кавунів. Окрім  звичних українцям  смугастих  плодів із  червоною  м’якоттю,  вже  є  кавуни  з м’якоттю  і  бузково-малинового,  і  жовтого, і яскраво-помаранчевого,  і білого кольорів, є  взагалі  без  насіння  і  навіть  із  чорною їстівною шкіркою. Останні  вирощені в Японії   наразі  найдорожчі.  За один чорний кавун завбільшки  з  футбольний  м’яч  доведеться викласти  близько  250  доларів  (6,6  тисячі гривень на наші гроші). Вигадливі фермери вже  почали  вирощувати  і  квадратні,  бо така  форма  найзручніша  для  зберігання  у холодильнику...  І  всі  ці  кавуни  -  солодкі соковиті  ягоди,  які  сьогодні  смакують  народам  усього світу.

//Сільські вісті №5 (19799) від 10.07.2020 р.


Немає коментарів:

Дописати коментар