Запитання цілком
слушне, адже у диких предків нашого
«одомашненого» кавуна - велетенської за розміром ягоди (а кавун, за
визначенням ботаніків, - це саме ягода, аж ніяк
не баштанний овоч,
як, приміром, гарбуз) - м’якоть
не червона, а біла, жовтувата або ледь-ледь
рожевувата. Саме такі дикі
плоди завбільшки з
тенісний м’ячик і донині
у великій кількості
виростають на просторах Південної Африки, яка вважається батьківщиною
кавуна. У
пустелях Наміб і Калахарі
ця рослина займає
велетенські площі і є
кормом для тварин.
Як
культурну рослину кавун
почали вирощувати ще
понад 4000
років тому. Ймовірно,
для стародавніх баштанників плоди з рожевуватою м’якоттю мали вигляд привабливіший,
тож вони зайнялися їхньою цілеспрямованою селекцією. Червоний колір серцевини забезпечується високим умістом
у ній
так званих каротиноїдних
червоних пігментів,
передовсім лікопену. А
позаяк накопичення лікопену і
цукру в кавуні
відбувається одночасно, то
й колір м’якоті став
ще й зручним
індикатором його стиглості.
Щоправда, вже
в наші дні
селекціонери вивели понад тисячу
нових видів кавунів. Окрім звичних українцям смугастих
плодів із червоною м’якоттю,
вже є кавуни
з м’якоттю і бузково-малинового, і
жовтого, і яскраво-помаранчевого,
і білого кольорів, є взагалі без насіння і
навіть із чорною їстівною шкіркою. Останні вирощені в Японії наразі
найдорожчі. За один чорний кавун завбільшки з
футбольний м’яч доведеться викласти близько
250 доларів (6,6
тисячі гривень на наші гроші). Вигадливі фермери вже
почали вирощувати і
квадратні, бо така форма
найзручніша для зберігання
у холодильнику... І всі
ці кавуни - солодкі соковиті ягоди,
які сьогодні смакують
народам усього світу.
//Сільські
вісті №5 (19799) від 10.07.2020 р.
Немає коментарів:
Дописати коментар