Яка
рослина родить яблука? Кожний упевнено відповість:
«Ну, звичайно, це яблуня». Втім,
і на горобині
ростуть яблука, тільки мініатюрні...
Це
дерево з гладенькою
сірою корою можна назвати
всюдисущою рослиною, адже воно росте повсюди
у світі, оскільки
має просто унікальну здатність пристосовуватися до довкілля.
Чим тепліший клімат,
тим більша висота, якої може досягати горобина. Зокрема, у
теплих умовах ця рослина виростає до
15 метрів, а в холодних
і суворих рідко досягає
хоча б одного
метра. До речі, горобина
здатна рости навіть
у вічній мерзлоті...
Той, хто восени або рано навесні посадив молоде деревце
горобини, залишив після себе
добру згадку на
цілих 300 років.
А то й більше. Саме стільки літ живе ця рослина, з яких
добрих два століття
ще й щороку плодоносить. Причому
20-річна горобина уже здатна
приносити до сотні
кілограмів ягід щорічно.
Нині, у
розпал зими, ці дерева
видаються особливо гарними. їхні
багряно-зелені віти нині аж
угинаються від рясних
кетягів яскравих коралово-червоних ягід, що за формою і внутрішньою будовою є не чим іншим, як
мініатюрним яблуком. Знаєте,
скільки таких плодів уміщується в одному горобиному кетязі? Буває
по-різному. Залежно від виду від
50 до 200.
Зазвичай
кулясті ягоди горобини,
які достигають у
вересні, втрачають свою гіркоту вже
з настанням перших
приморозків. До речі, таку ж дію на них справляє і тримання вдома у морозильній
камері холодильника. Хоча і
взимку горобині плоди
залишаються дуже терпкими. Проте
вони дуже корисні, бо містять чимало поживних для
людського організму речовин. Як-от
кислота, яка є природним
антисептиком. Приміром, у цих
ягодах значно більше, ніж у лимоні, вітаміну С,
який «відповідає» за
імунітет людини, її стійкість до різних застудних недуг.
І за каротином
теж випереджують моркву...
Тож недарма ці ягоди
називають справжньою коморою вітамінів.
До того ж
із першими приморозками вони
не осипаються, не засихають
і не
гниють. Ось чому багато хто з людей ласує
свіжими ягодами горобини. Навіть
варення з них варять. А ще господині їх сушать, затим
перемелюють на борошно і
додають у тісто, коли печуть
пироги та паляниці. Це надає випічці особливого аромату.
Використовують горобину і при
виробництві мармеладу та пастили...
Загалом
же горобина - одвічно
лісова рослина, яка зазвичай
росте у підліску або другому ярусі
хвойних і мішаних
лісів. Також її можна зустріти на
галявинах та узліссях. Це тіньовитривала рослина.
Холодної
і голодної пори
для звірів і птахів
горобинові ягоди є
надзвичайно цілющою поживою.
Дуже люблять ласувати ними
лосі, косулі, білки,
куниці. Нерідко прибігають до
дешева підібрати опалі ягоди зайці
та лисиці. Й
навіть вовки - їм
теж потрібні вітаміни. А птахів
горобинові плоди просто рятують
від голоду. Кого
тільки не побачиш на
горобині взимку - рябчиків, глухарів, сорок, куріпок, тетеруків, омелюхів, снігурів, сойок,
ворон, синичок...
Однак
і крім ягід
горобині є ще
чим похвалитися. Хоча
б деревиною. З неї, дуже важкої
і твердої, досі,
буває, виточують деталі машин
і колеса для
возів. А з гнучкого гілля
і тонких стовбурів
умільці майструють чудові плетені
меблі -
крісла, столи, скрині, альтанки. Для цього горобинові віти вимочують
в окропі, щоб
можна було легко здирати
кору. Тим часом
остання містить цінні дубильні
та інші корисні
речовини. Вони стають
у пригоді чинбарям
для вичинки шкур і
фармацевтам для приготування
ліків.
Попри всі названі корисні для людини достоїнства горобини, водночас вона і дуже гарна будь-якої пори року. Недарма художники одвічно залюбки зображують її на своїх пейзажах. Надто з кетягами дозрілих плодів...
До речі, чи знаєте ви, друзі-читачі, що горобина є хоч і далекою, та родичкою не менш прекрасної квітки - троянди? Це дерево належить до родини Rosaceae - розових, трояндових рослин. Мабуть, тільки вчені-ботаніки можуть назвати ознаки, чому вони є родичами. Та все ж приємно це знати. А ще більша насолода - милуватися цими чудовими рослинами, які прикрашають світ, рятують звірів та птахів од голоду, ще й дають чималу користь людям.
Немає коментарів:
Дописати коментар