понеділок, 2 серпня 2021 р.

Красуня-годувальниця

 

Яка  рослина  родить яблука?  Кожний упевнено  відповість:  «Ну, звичайно,  це яблуня».  Втім,  і  на  горобині  ростуть  яблука, тільки  мініатюрні...

Це  дерево  з  гладенькою  сірою  корою можна назвати всюдисущою рослиною, адже воно  росте  повсюди  у  світі,  оскільки  має просто унікальну здатність пристосовуватися до  довкілля.  Чим  тепліший  клімат,  тим більша висота, якої може досягати горобина. Зокрема,  у  теплих  умовах  ця  рослина  виростає до  15  метрів,  а в холодних  і  суворих рідко  досягає  хоча  б  одного  метра.  До речі,  горобина  здатна  рости  навіть  у  вічній мерзлоті...

Той, хто восени або рано  навесні посадив молоде  деревце  горобини,  залишив  після себе  добру  згадку  на  цілих  300  років.  А  то й більше.  Саме стільки літ живе ця  рослина, з  яких  добрих  два  століття  ще  й  щороку плодоносить.  Причому  20-річна  горобина уже  здатна  приносити  до  сотні  кілограмів ягід  щорічно.

Нині, у  розпал  зими,  ці дерева  видаються особливо  гарними.  їхні  багряно-зелені  віти нині  аж  угинаються  від  рясних  кетягів  яскравих  коралово-червоних ягід,  що за формою і  внутрішньою будовою є не чим  іншим, як  мініатюрним  яблуком.  Знаєте,  скільки таких плодів уміщується в одному горобиному кетязі?  Буває  по-різному.  Залежно від  виду від  50  до  200.

Зазвичай  кулясті  ягоди  горобини,  які  достигають  у  вересні,  втрачають свою  гіркоту вже  з  настанням  перших  приморозків.  До речі,  таку ж дію на них справляє і  тримання вдома у  морозильній  камері  холодильника. Хоча  і  взимку  горобині  плоди  залишаються дуже  терпкими.  Проте  вони  дуже  корисні, бо містять чимало поживних для людського організму  речовин.  Як-от  кислота,  яка  є природним  антисептиком.  Приміром,  у  цих ягодах значно більше,  ніж у лимоні,  вітаміну С,  який  «відповідає»  за  імунітет  людини,  її стійкість до  різних застудних  недуг.  І  за  каротином  теж  випереджують  моркву...  Тож недарма  ці  ягоди  називають  справжньою коморою  вітамінів.  До  того  ж  із  першими приморозками  вони  не  осипаються,  не  засихають і  не  гниють.  Ось чому  багато хто з людей  ласує  свіжими  ягодами  горобини. Навіть варення з них варять.  А ще  господині їх сушать,  затим  перемелюють  на борошно і  додають у тісто,  коли  печуть  пироги  та паляниці.  Це надає випічці особливого аромату. Використовують горобину і при  виробництві мармеладу  та  пастили...

Загалом  же  горобина - одвічно  лісова рослина,  яка  зазвичай  росте  у  підліску або другому  ярусі  хвойних  і  мішаних  лісів. Також її можна зустріти  на галявинах та узліссях.  Це  тіньовитривала  рослина.

Холодної  і  голодної  пори  для  звірів  і птахів  горобинові  ягоди  є  надзвичайно  цілющою  поживою.  Дуже  люблять  ласувати ними  лосі,  косулі,  білки,  куниці.  Нерідко прибігають до дешева  підібрати опалі  ягоди зайці  та  лисиці.  Й  навіть  вовки - їм  теж потрібні  вітаміни. А птахів горобинові  плоди  просто  рятують  від  голоду.  Кого  тільки  не побачиш  на  горобині  взимку  -  рябчиків, глухарів, сорок,  куріпок, тетеруків, омелюхів, снігурів,  сойок,  ворон,  синичок...

Однак  і  крім  ягід  горобині  є  ще  чим  похвалитися.  Хоча  б  деревиною.  З  неї,  дуже важкої  і  твердої,  досі,  буває,  виточують деталі  машин  і  колеса  для  возів.  А  з гнучкого  гілля  і  тонких  стовбурів  умільці майструють  чудові  плетені  меблі  -  крісла, столи, скрині, альтанки. Для цього горобинові віти  вимочують  в  окропі,  щоб  можна  було легко  здирати  кору.  Тим  часом  остання містить  цінні  дубильні  та  інші  корисні  речовини.  Вони  стають  у  пригоді  чинбарям  для вичинки  шкур  і  фармацевтам  для  приготування  ліків.

Попри  всі  названі  корисні  для  людини достоїнства горобини,  водночас вона і дуже гарна  будь-якої  пори  року.  Недарма  художники одвічно залюбки зображують її на своїх  пейзажах.  Надто  з  кетягами  дозрілих плодів...

До  речі,  чи знаєте  ви, друзі-читачі,  що  горобина  є  хоч  і  далекою,  та  родичкою  не менш  прекрасної квітки - троянди?  Це дерево  належить  до  родини  Rosaceae - розових,  трояндових  рослин.  Мабуть,  тільки вчені-ботаніки  можуть  назвати ознаки, чому вони  є  родичами.  Та  все  ж  приємно  це знати.  А ще більша насолода - милуватися цими чудовими рослинами, які  прикрашають світ,  рятують  звірів та  птахів  од  голоду,  ще й  дають чималу  користь людям.

Немає коментарів:

Дописати коментар