Проте, що з болгарського перцю можна
робити смачні страви,
знає кожен. Втім, які проте, що
гострим перцем посипають різноманітну їжу.
Але перець можна використовувати
й в інших цілях...
Зі стручків болгарського перцю, приміром,
можна зробити живильну маску для обличчя. Потрібно лише пропустити перець крізь
м’ясорубку, змішати з морквяним або капустяним соком і нанести на обличчя. Це
дозволить наситити шкіру вітамінами й повернути їй колишню свіжість.
В Індії однорічна дитина з’їдає щодня по
15 стручків перцю чилі. Заповзятливі батьки
показують свого малолітнього йога
за гроші й непогано заробляють.
Жителі Ботсвани за допомогою того ж чилі відганяють слонів від сільськогосподарських рослин. Особливо ефективно підпалювати насадження перцю - слони не звикають до їдкого диму чилі, як це часто трапляється з голосними звуками (деякі африканці усе ще відганяють слонів у дідівський спосіб - стукаючи в барабани).
За допомогою спиртового розчину гіркого перцю можна перемогти шкідливого кліща, що вражає бджіл і завдає відчутної шкоди населенню вуликів.
У культурі є
дві групи сортів перцю - солодкий, або
овочевий, і гіркий,
або пряний. Останній, у свою чергу, підрозділяється на гострий, який
використовується у свіжому або сухому вигляді як приправа до страв, і
напівгострий - застосовується для засолювання,
готування маринаду.
Перці
вимогливі до тепла, а тому розміщують їх натакій, що прогрівається сонцем,
захищеній від вітру ділянці, бажано біля південної стіни якоїсь будівлі.
Не можна під
перці вносити свіжий гній і добрива із вмістом хлору. При надлишку азотних
добрив рослини утворюють потужну вегетативну масу, різко знижуючи врожай
плодів.
Розсаду краще
вирощувати в горщиках і стаканчиках, тому що рослини погано переносять
пересадження. Якщо ж використовується безгорщечкова розсада, то потрібно
стежити за тим, щоб вона висаджувалася на ту ж глибину, на який вона перебувала
в парнику.
На ділянку
перці треба висаджувати з міжряддями 50-60 см і з відстанню в ряду 20-25 см, розміщуючи на 10 м2
по 70-90 рослин. Гострий перець можна садити густіше.
Поливайте
перці при посадці, через 4-5 днів після неї; до періоду масового збирання -
через 8-10 днів, а потім після кожного збирання. Поливати краще по борознах при
нормі 400-450 л на 10 м2.
Перше
підживлення проведіть через 12-15 днів після
висадження розсади, друге - у період масового утворення плодів і третє -
через 15-20 діб після другого.
Постарайтеся
дати в підживленні 4- 5 кг на 10 м2 коров’яку або 15-17 кг
перебродженого пташиного посліду, додайте до них, якщо можна, 0,1-0,15 кг
суперфосфату.
Велике поширення одержала кімнатна культура декоративного гострого перцю з компактним кущем і дрібними плодами. Два-три кущі цієї рослини прикрасять вашу кімнату й забезпечать родину на цілий рік гострою вітамінною приправою. Вирощувати його треба в горщиках заввишки 17-20 см, наповнених родючою землею, які слід розміщувати на південних вікнах, а в короткі зимові дні досвічувати настільною лампою. Якщо рослини «жирують», формуючи велику масу на шкоду плодам, їх варто злегка підсушити, не поливаючи кілька днів.
Немає коментарів:
Дописати коментар